La sfârşitul săptămânii trecute, deputatul Alexandru Ştefan BĂIŞANU şi senatorul Gheorghe FLUTUR, copreşedinţii Filialei Suceava a Alianţei Creştin-Liberale (PNL – PDL), prezenţi la Fălticeni, au fost interpelaţi de reprezentantul Asociaţiei Şomuzul în legătură cu aceeaşi veche problemă, a peste 1000 de familii din zonă, majoritatea din RĂDĂŞENI, privind dreptul de proprietate asupra terenurilor ce s-au aflat în administrarea S.C.Piscicola S.A. Fălticeni.
Celor doi demnitari li s-a promis un comunicat, pe care asociaţia îl va remite mai întâi presei, prin care urmează a fi indicate, pe bază de documente şi cu lux de amănunte, persoanele care de 23 de ani, de la apariţia Legii nr.18/1991 privind fondul funciar, îşi bat joc de un drept fundamental al omului, dreptul de proprietate, trăgând sfori în interesul „baronilor bălţilor” şi al punguţei de partid.
Lista va fi deschisă de Ilie SÎRBU, socrul premierului Victor PONTA, care a fost ministru al Agriculturii în anul 2003, el fiind urmat de Ioan CUŞNIR (prefectul Sucevei de până în anul 2004), Gavril MÎRZA (preşedintele Consiliului Judeţean Suceava de până în 2008), Atanasă NISTOR (fost director executiv al Direcţiei Agricole Suceava până în 2008).
O poziţie aparte va ocupa deputatul Ioan STAN (coleg în Consiliul de Administraţie al S.C.Piscicola S.A. Fălticeni cu directorul societăţii, Flaviu MELINTE, şi cu actualul subprefect, Atanasă NISTOR, dar numai până în anul 2003, ulterior „lucrând” prin interpuşii care au „clocit” falimentul societăţii cu capital majoritar de stat şi i-au „mutat” activele, ascunzându-le inclusiv de fisc, într-o firmă privată cu sediul în apartamentul familiei MELINTE).
Nu va putea fi uitat nici actualul prefect, Florin SINESCU, care a fost ajutat să nu înţeleagă, cel mai probabil de către deputatul Ioan STAN, că hotărârile judecătoreşti obţinute de asociaţie în instanţă sunt pronunţate în numele legii, de către reprezentanţii puterii judecătoreşti, una dintre cele trei puteri ale statului.(art.1 alin.4 din Constituţia României), organizat potrivit principiului separaţiei şi al echilibrului puterilor.
Prin urmare, nu mai este necesară nicio modificare a legilor funciare, cu care parlamentarii s-au jucat destul până acum, fiind suficiente doar minime demersuri pentru accelerarea punerii în aplicare a deciziilor administrative din anul 1991, menţinute de către instanţe, dar rămase fără consecinţe, şi a hotărârilor judecătoreşti, la a căror tergiversare au contribuit susnumiţii.
Parlamentarul Gheorghe FLUTUR, care este şi preşedinte al Comisiei de cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii a Senatului României, a confirmat că actualii guvernanţi „au strănutat la retrocedarea integrală”, ei fiind promotori ai „metodei băgării în insolvenţă” – aici referindu-se, probabil, la falimentul „controlat” al S.C.Piscicola S.A. Fălticeni şi la insolvenţa cerută la Tribunalul Suceava de firma-căpuşă S.C. Pescoliv S.R.L., cea care i-a mâncat (pes)coliva societăţii de stat.
În speranţa că, prin intermediul comunicatului de presă (memoriului) promis, Alexandru Ştefan BĂIŞANU (în Camera Deputaţilor) şi Gheorghe FLUTUR (în Senat) îl vor lovi „drept în cap” pe deputatul Ioan STAN, ce controlează politic zona Fălticeni de prea multă vreme, plasând în funcţii publice tot felul de loaze, înconjurate de multe ori de interlopi, Todirel CĂLUGĂRIŢA, preşedintele Asociaţiei ŞOMUZUL a uitat intenţionat să amintească, în public, la Casa de cultură din Fălticeni, despre fălticenenii care au izbutit să scoată, cu ajutorul mai-marilor de la Bucureşti, unele articole din Legea nr.1/2000, modificată şi completată prin Legea nr.247/2005, fapt ce i-a pus pe drumuri pe membrii asociaţiei, cu „ajutorul” fostului prefect Orest ONOFREI, vreme de câţiva ani, până ce au obţinut anularea definitivă şi irevocabilă a hotărârii Comisiei Judeţene Suceava nr.1177/2007 ce le atribuia terenuri pe coclauri sau despăgubiri „la Sfântu’ Aşteaptă”.
Le reamintim domnilor FLUTUR şi BĂIŞANU ( şi, totodată, senatorului Ovidiu DONŢU, pe al cărui sprijin – promis cândva unor oameni în vârstă – contăm în continuare, ca şi pe buna-credinţă a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Cătălin NECHIFOR, căruia îi acordăm un cec în alb până la primele alegeri, din 2 noiembrie 2014) că suntem în posesia unei hotărâri judecătoreşti de punere în posesie pe vechiul amplasament cu terenurile agricole-amenajări piscicole, pentru care ni s-a reconstituit dreptul de proprietate în baza Legii nr.18/1991 şi că, în mod normal, într-un stat de drept, aceasta n-ar trebui să ne ducă la CEDO.
Aşadar, se poate spera că următorul nostru comunicat de presă va avea un dublu rol: de catalizator al procesului de retrocedare (în măsura în care parlamentarii solicitaţi se vor implica) şi de turnesol (urmând a ne divulga eventualele cumătrii politice).
PREŞEDINTE, SECRETAR,
ing. Todirel CĂLUGĂRIŢA jurist Gheorghe AXINTE
Ași vrea să văd un articol în care scriecă s-a rezolvat ceva. Numai de teorie scrisa in ziare și de mânăreli politice e sătula lumea.