Astăzi, la finalul conferinţe de presă în cadrul căreia a prezentat greutăţile financiare întâmpinate de societatea Bioenergy în relaţia cu Termica, administratorul ADRIAN BODEA a invitat jurnaliştii la o vizită în teren în incinta centralei pe biomasă.
Investiţia Bioenergy din lunca oraşului are o valoare de 87,3 milioane euro, centrala de cogenerare pe biomasă funcţionând în proporţie de peste 90 % pe biomasă.
BODEA a ţinut să precizeze că obiectivul Bioenergy este să ofere sucevenilor o energie produsă şi livrată în sistemul public la un preţ mai redus faţă de energia produsă şi livrată în sistem individual, prin centrale termice de apartament.
El a adăugat că acest obiectiv poate fi atins într-o perioadă de 2 – 3 ani, chiar dacă acum activitatea Bioenergy este, practic, blocată de Termica.
“Până când nu se va încheia un acord între Termica, Primăria municipiului Suceava şi Bioenergy, aceasta din urma nu va mai putea livra energie termică” a conchis BODEA.
În contextul previziunilor economice şi al liberalizării preţului la gazele naturale, consideră conducerea Bioenergy, încălzirea centralizată este soluţia ideală pentru orice oraş din România.
Centrala de cogenerare pe biomasă este unic producător de agent termic pentru Suceava pe o perioadă de minim 25 de ani, conform contractului încheiat în 2011 cu Primăria Suceava, Termica şi Consiliul Local.
Dan PASCARU
readactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
1. Încălzirea centralizată este încă un sistem de ţinere a turmei aproape folosit de absolut toţi primarii înregimentaţi politic; primarul dă şi ia apa caldă şi căldura, primarul dă sau nu dă subvenţia la încălzire; în plus, proprietatea colectivă şi administrarea în comun a unui bun sau serviciu sunt concepte care depăşesc cu mult gradul de civilitate al românilor;
2. Cetăţeanul de la bloc, mai ales cel care are centrală de apartament, nu mai are încredere în calitatea serviciilor de termoficare; pentru a-i căpăta sau recăpăta încrederea, furnizorul de energie termică şi administratorul local trebuie să ofere apă caldă şi căldură de calitate, constant de calitate, fără plată, întăresc, măcar un an;
3. Apropo de spiritul civic la traiul în comun. Am fost în Franţa, prin 1995-1996, şi am stat în gazdă la o doamnă care locuia la bloc şi beneficia de încălzire centralizată. Într-o seară, tîrziu în toamnă, am mărit temperatura caloriferului de la 18 la 22 de grade. Gazda a observat, a readus temperatura la 18 grade şi mi-a spus că plata se face la pauşal şi că nu este corect să mărească temperatura din moment ce a convenit un anumit număr de grade cu toţi vecinii.