Autoritățile sucevene se pregătesc să facă față problemelor generate de apariția unor cazuri de Ebola.
Spitalul Judeţean va amenaja o cameră de izolare pentru posibilii pacienţi, înainte de a fi transportaţi la Iaşi sau la Bucureşti.
În acest moment, medicii pot utiliza 4 costume ce pot oferi protecție, aflate în dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Astăzi, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, directorul Direcției de Sănătate Publică LUDOVIC ABIȚEI a spus că febra hemoragică are o rată de letalitate de 90 %, cea mai mare după rabie.
El a informat că un cetățean originar din Baia, sosit recent din Sierra Leone la Iași, a solicitat să își viziteze părinții din comună, persoana fiind monitorizată de la intrarea în țară.
“S-ar putea să ne trezim că vine în județul Suceava, moment în care Iașiul ne anunță.
Până acum nu are nici un element de boală febrilă, metodologia este interogarea din două în două zile.
Transportul unei persoane infectate se va face de SMURD.
Problema este că nu este definit nicăieri ce înseamnă echipament de protecție, dar trebuie să fie impermeabil, cu mască.
Comunitățile internaționale și lumea civilizată au cam fost surprinse de extinderea acestei afecțiuni” a menționat ABIȚEI.
Șeful ISU, general de brigadă ION BURLUI a atras atenția că, în caz de necesitate, trebuie identificat un loc de internare pentru bolnav.
“Au fost achiziționate capsule etanșe pentru pacient, care permit transportul până la 5 ore pentru a ajunge într-o unitate spitaliceaască.
S-au alocat fonduri pentru achiziționarea unor ambulanțe SMURD special dotate, care vin cu un plus față de ce avem acum.
Noi avem 4 echipamente de protecție maximă, sută la sută față de exterior”.
Dan PASCARU