Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, între orele 12.00 şi 14.00, Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Fălticeni, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Fundaţia Culturală ”Ion Irimescu”, Muzeul apelor “Mihai Băcescu” Fălticeni şi Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni în parteneriat cu Central Cultural Bucovina, Centrul pentru Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale–Suceava şi Casa Memorială “Mihail Sadoveanu”- Fălticeni, organizează evenimentul:
“CENTENARUL MUZEULUI FĂLTICENILOR”
(1914-2014)
MUZEUL DE ARTĂ „ION IRIMESCU“
-LA PATRU DECENII-
Cu ocazia acestui eveniment vor avea loc o suită de manifestări cultural-artistice după cum urmează:
La orele 12.00 la Sala Pictor “Aurel Băeşu” va avea loc Deschiderea oficială a Sesiunii jubiliare dedicate acestor aniversări, urmată de intervenţii ale invitaţilor, personalităţi ştiinţifice şi culturale.
La orele 13.00, la Muzeul de Artă “Ion Irimescu” se va desfăşura Vernisajul expoziţiei de artă-“Aurel Băeşu”, secondat de Lansarea albumului “Aurel Băeşu“, care va fi prezentat de prof. univ. dr. Gheorghe Macarie. În completarea activităţilor artistice, invitaţii se vor bucura de recitalul pianistului Laur Hreniuc.
De la orele 14.00, la Muzeul apelor ”Mihai Băcescu”, cei interesaţi pot vizita Expoziţia de carte veche: Tipărituri brâncoveneşti în patrimoniul muzeelor fălticenene, despre care ne vor vorbi doamna prof. dr. Doina Mândru şi preotul dr. Gheorghe Brădăţanu. Manifestările cultural-artistice vor continua cu “Balada lui Brâncoveanu”, recital susţinut de Ion Creţeanu.
Tot Muzeul apelor ”Mihai Băcescu” din Fălticeni, va găzdui Expoziţia documentară ”Vasile Ciurea, întemeietorul Muzeului Fălticenilor”, prezentată de doamna profesor Mioara Gafencu.
VĂ AŞTEPTĂM CU DRAG!
Muzeul Fălticenilor a fost înfiinţat în clădirea care găzduieşte în prezent Biblioteca Municipală “Eugen Lovinescu”. Nu era firesc ca programul dedicat centenarului muzeului să fie deschis în această clădire? Dacă nu o activitate în incinta muzeului, se putea dezveli o placă memorială cu textul: Muzeul lui Ciurea a împlinit o sută de ani în mandatul meu. Prof. Gheorghe Cătălin Coman”. Asta dacă ar fi de rîs, dar nu este. Este regretabil. Profesorul Vasile Ciurea a făcut chetă publică pentru a înfiinţa muzeul vieţii lui. A cumpărat cu banii strînşi şi clădirea, şi terenul. Poate că tocmai de aceea în preajmă trebuie să se păşească cu veneraţie. Iar în grădina din spate să se păstreze tăcerea, reflecţie pentru vremuri nobile de mult apuse.