Prezent astăzi la Universitatea Ștefan cel Mare, cu prilejul Zilelor Porţilor Deschise pentru Studenţii Economişti,viceguvernatorul Băncii Naționale a României BOGDAN OLTEANU a declarat că anul 2019, stabilit de guvernanți pentru aderarea la moneda euro, va fi posibil numai dacă vom derula reforme economice consistente.
El a spus că trebuie avute în vedere în special creșterea eficienței întreprinderilor de stat, liberalizarea prețurilor, dezvoltarea agriculturii și turismului, reforma pensiilor și creșterea numărului de angajați.
“Trebuie să devenim competitivi pe partea de inteligență și creație și mai puțin pe partea de salarii mici.
Asta se face printr-un program cu termene clare, cu pași clar stabiliți.
Noi ne-am stabilit anul 2019 ca țintă de aderare la uniunea monetară, foarte ambițios !
Dacă noi am crește cu 1 % mai mult ca UE ne-ar trebui 15 – 16 ani !
Ar trebui să creștem cu 3 – 4 % mai mult decât media UE pentru a fi în 2019 acolo unde trebuie…
Anul ăsta nu am crescut cu atât, probabil va trebui să calibrăm această țintă și în funcție de putință !
În mod evident, au existat țări care au intrat nepregătite în Uniunea Europeană, cum ar fi Grecia, care acum au probleme uriașe de competitivitate” a precizat viceguvernatorul BNR.
În opinia lui, aderarea la euro trebuie decisă în timp cât mai scurt de președinte, guvern și parlament, BNR fiind “doar consilier tehnic”.
OLTEANU a spus auditoriului de la USV că țara noastră are 3 opțiuni pentru viitor, toate presupunând să muncim și să avem guvernanță stabilă.
“Creștem în afara zonei euro, cum au făcut finlandezii, printr-un proiect care vizează educație, cercetare și creșterea competitivității ?
Mergem pe un model de minimă rezistență, intrăm în zona euro și tot facem reforme cît să rezistăm, ca Portugalia și Spania ?
Sau poate tragem, tragem, intrăm în zona euro și după aia tot tragem, tragem, cum au făcut slovacii…
Tot folosesc cuvântul tragem pentru că nu va fi ușor în zona euro !
În zona euro se trăiește foarte, foarte bine cu condiția să fii foarte, foarte eficient”.
Dan PASCARU