Compania multinațională Meabco, cu sediul în Danemarca, a prezentat astăzi medicilor și asistenților de la Spitalul Județean Suceava o ofertă de colaborare în domeniul oncologic.
În cadrul unei ședințe la care a fost invitată și presa, managerul spitalului, VASILE RÎMBU, a precizat că un viitor parteneriat se poate dezvolta în condițiile edificării unui centru de radioterapie – chimioterapie în curtea veche a instituției, proiect aflat pe agenda Consiliului Județean.
Directorul medical TIBERIU BRĂDĂȚAN a accentuat că, anual, se îmbolnăvesc de cancer, la nivel național, 78.000 de persoane, cu 50.000 de decedați, riscul de a face cancer până la vârsta de 75 de ani fiind la 23 % din totalul populației.
“În județul Suceava boala canceroasă se află într-un trend ascendent, în evidențele secției Oncologie a Spitalului Județean aflându-se peste 8.000 de pacienți, majoritatea cu cancer colorectal, bronho-pulmonar și de prostată.
Radioterapia nu este posibilă, deocamdată, la Suceava, pacienții trebuie să se adreseze altor centre.
Prin abordarea inclusiv cu radioterapie se pot vindeca până la un sfert din pacienții bolnavi de cancer din Suceava.
Ne propunem dezvoltarea unui centru oncologic modern, care să permită efectuarea tuturor procedurilor de chimioterapie, radioterapie și chirurgicale la cele mai înalte standarde de calitate” a spus BRĂDĂȚAN.
Reprezentantul firmei Meabco, STIG LOFBERG, a spus că, de ani întregi, este implicat în cercetarea medicamentelor privind tratamentul modern al bolnavilor de cancer.
“Suntem interesați de afecțiunile cauzate de incidentul de la Cernobîl, misiunea este de a da acces cât mai multor pacienți la tratament și la speranțe de viață.
Dezvoltăm cercetări asupra unor noi forme de administrare a medicamentelor și suntem interesați de dezvoltarea unui sistem de tratament la domiciliu, deoarece în țările din vest spitalizarea poate depăși 1.000 euro pe zi.
Dorim să includem spitalul din Suceava în rețeaua de tratament la domiciliu și a celor care pot utiliza formele moderne de administrare a medicamentelor.
Noile medicamente au rezultate superioare și permit pacienților chiar să-și desfășoare activitatea.
Am dezvoltat terapii importante pentru tratamentul sindromului de iradiere și avem dovezi științifice asupra rezultatelor benefice.
Va exista posibilitatea să tratăm pacienții care au prezentat efecte secundare la radioterapie, noul medicament antiiradiere se administrează pe cale orală.
Nu am venit să vindem ceva, ci pentru a fi parteneri în cercetări clinice și a împărtăși rezultatele tratamentelor în bolile oncologice și în tratamentul sindromului de iradiere” a precizat LOFBERG.
Oaspeții danezi au vizitat secțiile Spitalului Județean și au primit asigurări din partea conducerii instituției că proiectele comune pot continua.
Dan PASCARU