– Prof. univ. dr. IONEL BOSTAN –
Până în luna septembrie 2015 se implementează la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, proiectul „Dezvoltarea Învăţământului Superior bazat pe competenţe prin îmbunătăţirea calităţii şi facilitarea accesului la programele de studii din domeniile Ştiinţe Administrative şi Juridice” (DISSAJ). Obiectivul DISSAJ (contract POSDRU/156/1.2/G/136421, valoare totală eligibilă: 2.168.207 lei) este axat pe creşterea calităţii în învăţământul superior prin îmbunătăţirea programelor de studii din domeniile arătate.
Drept obiective operationale figurează:
– Cresterea nivelului de cunoastere a cerintelor pietei muncii, prin efectuarea de studii si analize cu privire la asteptarile angajatorilor si necesarul de competente cerut pe piata muncii de la grupul tinta in vederea unei mai bune adaptari a curriculumului programelor de studii;
– Consolidarea inovarii si cooperarii pentru imbunatatirea calitatii din invatamantul superior, prin implicarea grupului tinta in activitati de workshop si competitii stiintifico-profesionale cu premii;
– Dezvoltarea colaborarii profesional-stiintifice inovative prin incheierea unor acorduri de cooperare intre universitate si alte organizatii publice/private;
– Dezvoltarea de mecanisme atractive pentru promovarea calitatii si importantei programelor de studii pentru dezvoltarea mediului socio-economic, in vederea crestereii accesului la invatamantul superior;
– Dezvoltarea preocuparilor si actiunilor de inovare/imbunatatire a curriculei si de adaptare a programelor de studii la cerintele pietei muncii, precum si de implementare a curriculei imbunatatite;
– Dezvoltarea de activitati de constientizare a grupului tinta cu privire la importanta respectarii principiilor/temelor orizontale pentru cariera si viata sanatoasa intr-o societate durabila care sa garanteze egalitatea de sanse prin Inovare si TIC.
Programele ca atare sunt cele privind studiile de Licenţă – Drept, Administraţie Publică, Asistenţă Managerială şi Secretariat – şi studiile de master – Management şi Administraţie Europeană şi Management şi Audit în Administraţie şi Afaceri.
Managerul de proiect – conf. univ. dr. Alunica Morariu – estimează că doar îmbunătățind respectivele programe am putea avea (și) o adaptare adecvată la cerinţele pieţei muncii şi dezvoltării mecanismelor de creştere a accesului la ciclurile universitare.
Principalele activităţi ale proiectului vizează dezvoltarea, inovarea, îmbunătăţirea şi implementarea curriculei îmbunătăţite, pentru cele cinci programe de studii universitare de Licenţă şi Masterat. În total, 72 discipline au fost selectate in vederea imbunatatirilor ce vor urma.
De asemenea, se are în vedere creşterea accesului la facultate ”în contextul porţilor deschise către învăţământul superior de calitate într-o societate europeană bazată pe cunoaştere”.
În cele 17 luni ale perioadei de derulare a proiectului, studenții de la programele de studii amintite vor putea participa la 14 competiţii, disputându-și 14 seturi de Premii, inclusiv Diplome şi Certificate pentru cei merituoși. Premiile: I (x1000lei), II (x750lei), III (x500lei). Mentiuni: I (x250lei), II (x250lei).
Dintre activitățile propuse, interesante sunt cele privind organizarea unor actiuni de crestere a accesului la invatamantul superior de genul: CARAVANA „Porti deschise catre invatamant superior de calitate” (in 2 etape/promotii 2013-2014 si 2014-2015), ca și realizarea unui workshop studentesc clasic/online „Dezvoltarea inovativa de mecanisme de crestere a accesului la invatamantul superior”.
Ceea ce trebuie reținut este că proiectul DISSAJ vizează un grup țintă alcătuit din 615 studenţi, de la programele de studii menționate, care urmează să beneficieze de importante subvenţii din bugetul special alocat.