Instanta de la Judecatoria Falticeni a decis azi-noapte, in jurul orei 23.30, arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor sapte suspecti din cazul taierilor ilegale de padure din comuna Preutesti: seful OS Falticeni, Constantin NISTOR BARNA, consilierul personal al primarului din Preutesti, Ciprian Stefan CIHOSKI, si lucratorii silvici Costică Nicolaevici, Petru Marisca, Cezar Paval, Cezar Ungureanu şi Lucian Pîslaru.
Sentinta vine dupa ce toti suspectii fusesera eliberati, ieri dupa-amiaza, la expirarea ordonantei de retinere, dupa o noapte de arest la IPJ Suceava, deoarece magistratii nu luasera o hotarare in privinta propunerii arestarii preventive.
*Tăieri ilegale, procese verbale false și marcări penale de arbori
Din cercetările efectuate de poliţişti, s-a constatat că în perioada 2010 – 2014 Ciprian CIHOSKI, din comuna Preuteşti, consilier al primarului de Preutești, Ion VASILIU, a hotărât să vândă ilegal materialul lemnos rezultat în urma exploatării fără drept a arborilor de pe o suprafaţă de circa 170 hectare vegetaţie forestieră, teren pe care l-a moştenit de la mama sa adoptivă, contesa Wanda Chihoski.
Suprafaţa de pădure era situată pe raza administrativ – teritorială a comunei Preuteşti, iar paza pădurii era asigurată în acea perioadă de Costică NICOLAIEVICI şi M. Petru, ambii având funcţia de pădurari în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni.
În luna septembrie 2009, fără ca proprietarul Ciprian CIHOSKI să fi făcut vreo solicitare de marcare arbori , Constantin BARNA NISTOR, în calitate de şef al Ocolului Silvic Fălticeni, a emis în mod ilegal o delegaţie de marcare, în baza căreia Lucian PÎSLARU– în calitate de tehnician silvic în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, împreună cu N. Alin, P. Gheorghe, P. Ion şi V. Costel au procedat la marcarea unui număr de 1.121 arbori.
Ulterior, şeful ocolului silvic a emis şi o autorizaţie de exploatare către o societate de profil, deşi cunoştea că materialul lemnos urma să fie exploatat de Ciprian CIHOSKI şi N. Costică. De asemenea, au fost întocmite procese – verbale în fals prin care se consemna, contrar realităţii, că anumite partide de exploatare au fost redate către o societate de exploatare de profil.
Ulterior în luna februarie 2010, a fost aplicat acelaşi mecanism infracţional , constituindu-se parcele de exploatare şi marcându-se alţi 833 de arbori , realizându-se procese verbale în fals şi emiţându-se autorizaţii către societăţi comerciale de profil, deşi se cunoştea că exploatarea va fi realizată în fapt de Ciprian CIHOSKI şi N. Costică.
Prin aceeaşi metodă, în baza unor înţelegeri privind punerea în executare a rezoluţiilor infracţionale, prin întocmirea de acte în fals şi atribuirea fără drept a unor parcele de pădure spre exploatare, cu încălcarea prevederilor legale incidente în domeniu, în perioada 2011 – 201 2 au fost marcaţi şi exploataţi peste 3000 de arbori, în anul 2013, peste 1000 de arbori, iar în anul 2014, un număr de 1002 arbori.
Pentru exploatarea ilegală a masei lemnoase, în perioada 2009 – 2014, mecanismul infracţional a fost pus în aplicare de 16 ori.
După exploatarea ilegală, materialul lemnos rezultat a fost valorificat prin vânzare de Ciprian CIHOSKI şi Costică NICOLAIEVICI.
Prin activitatea ilicită au fost tăiaţi ilegal şi ulterior valorificaţi peste 2000 metri cubi material lemnos.
Mihai SPINU
Ziarul de pe Net