Dezbaterile de vineri pe tema bugetului, din Consiliul Local Fălticeni, au adus nu doar argumente și amendamente mai mult sau mai puțin formulate politic.
După ce a prezentat schematic bugetul, neuitând să precizeze că “secțiunea de dezvoltare este în creștere spectaculoasă de 334 % față de anul 2014”, primarul CĂTĂLIN COMAN a primit critici referitoare la întârzierea cu care aleșii intră în posesia materialelor de ședință.
După o serie de clinciuri verbale cu aleșii ALDEA, BĂRĂSCU și DOMINTE, în dialogul cu COMAN a intervenit MIHAI VITCU, nemulțumit că nu a avut posibilitatea să lectureze bugetul în totalitate.
Dialogul a fost halucinant :
COMAN : “Dle. consilier, ați fost de acord în Consiliul Local ca tot ceea ce înseamnă anexe, indiferent de proiectul de hotărâre, să fie transmise prin poșta electronică”
VITCU : “Îl avem, dar nu-i ăsta !”
COMAN : “Nu l-ați listat, de aia nu-l aveți…”
VITCU : “Nu l-am listat și doresc cu insistență proiectul de buget sub forma lui care-l aveți dvs !”
COMAN : “Îl aveți pus la dispoziție”
VITCU : “Îl aștept !”
COMAN : “Îl aveți pus la dispoziție”
VITCU : “Nu-l am !”
COMAN : “Asta-i problema dvs…”
VITCU : “Păi cum e problema mea ? E problema dvs. !”
COMAN : “Vi l-am dat la adresele de mail pe care…”
VITCU : “Nici o adresă de mail ! Eu n-am adresă de mail ! Deci eu vreau bugetul !”
După alte luări de cuvânt, VITCU revine în dialogul cu COMAN, care cu câteva minute înainte spusese că „e mai greu cu economia, trebuie să cunoaștem legile ca să putem discuta în cunoștință de cauză !”
VITCU : “Eu revin la problema pe care am ridicat-o și aștept răspunsul acuma și, dacă nu, să se consemneze lucrul ăsta. Înseamnă că bugetul ascunde ceva !”
COMAN : “Răspunsul vi l-am dat și vi-l mai dau o dată, e tot același. Materialele v-au fost puse la dispoziție în termenul legal. Nu este vina mea că dvs. nu aveți poștă electronică în condițiile în care v-am întrebat dacă este în regulă ca materialele deședință să fie puse în format electronic”.
VITCU : “O să vă vin în ajutor, o să aduc eu un top de hârtie ca să intru în posesia bugetului. Da ?”
COMAN : “În regulă !”
VITCU : “Bine ! Bun ! Să-l avem, așa, integral, nu 4 anexe și ăsta-i bugetul !”
COMAN : “Oricum, n-ați citit nici una din ele…”
VITCU : “Păi ce să citesc ? Ce să citesc ?”
COMAN : “Bugetul…”
VITCU : “Sigur, că n-oi fi atât de priceput ca dvs. în materie de buget…”
COMAN : “În mod sigur nu sunteți !”
VITCU : “Dar sunt oameni care se pricep mai mult decât dvs., o să vă demonstrez lucrul ăsta !”
COMAN : “Sunt convins de asta, nici nu am negat-o niciodată, eu nu sunt economist de meserie, sunt oameni mult mai pricepuți”
VITCU : “Știam lucrul ăsta !”
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
Creşterea sumelor bugetate pentru dezvoltare poate fi sau nu spectaculoasă, nu procentajul în sine este important, important este ce se face cu banii respectivi şi ce valoare li se adaugă în timp. Lăudîndu-se cu creşterea de peste patru ori (!) primarul Coman umflă de fapt un balon de săpun. În socoteala lui intră şi împrumutul de 64 de miliarde de lei vechi care deocamdată nu a fost contractat. Dacă primarul se gîndea să contracteze un împrumut de, să spunem, 200 de miliarde de lei vechi, atunci anunţa foarte probabil o creştere de 450 la sută. Aşa făcea Nicolae Ceauşescu, cei mai în vîrstă cunosc acest gen de raportări. Dragi tovarăşi şi pretini, spunea Ceauşescu în anii ’80, industria chimică românească este de 2000 de ori mai dezvoltată faţă de anul 1945! Poate că avea dreptate dacă te gîndeşti că industria chimică lipsea cu desăvărşire în România anului 1945.