Dan DASCĂLU: “Tare mă tem că, la cramă, ceea ce interesează este doar pământul, așteptându-se dărâmarea clădirii!”
Cătălin COMAN: “Vrem să facem, eventual, un centru social pentru bătrâni sau pentru copii”
Trecerea imobilului de pe strada Sucevei, nr. 47, din administrarea Direcției Domeniului Public și Privat al județului în cea a Consiliului Local Fălticeni nu a fost lipsită de disensiuni, în ședința de astăzi a consilierilor județeni.
Dezbaterea a venit în urma solicitării primarului CĂTĂLIN COMAN, care semnala insuficiențaimobilelor de care dispune pe raza municipiului și adresa rugămintea “de transmitere a dreptului de administrare a imobilului de pe strada Sucevei, nr. 47 pentru realizarea unor proiecte și investiții din fonduri guvernamentale sau europene”.
În ședința legislativului județean, tonul a fost dat de consilierul fălticenean DAN DASCĂLU ( PNL ), care a criticat că, din 2004, de când o administrează, administrația județeană nu a făcut nimic pentru clădirea respectivă, adăugând că „nu există nici o intenție, nici un accept al Consiliului Local Fălticeni, nu există atașat cererii nici un document care să ne spună ce dorește să facă acolo.
În bugetul local al Fălticeniului, recent aprobat, nu este nici un leu prevăzut pentru reabilitarea unui asemenea proiect.
Dincolo de intenția lăudabilă a Primăriei Fălticeni, tare mă tem că ceea ce interesează este doar pământul de acolo, așteptând ca acea clădire să se dărâme”.
După ce președintele CJ CĂTĂLIN NECHIFOR a spus că „un Consiliu Local nu poate adopta o hotărâre cu privire la un imobil pe care nu îl are”, primarul de Fălticeni CĂTĂLIN COMAN, prezent în sală, a motivat : „Nu pot să-mi permit din bani publici să fac un studiu de prefezabilitate, un proiect tehnic, pe o clădire care este în administrarea Consiliului Județean.
Primăria Fălticeni are prevăzut pentru anul 2015, la capitolul Proiecte, studii o sumă consistentă de 500.000 lei, cu titlu generic deocamdată, pentru că nu știm ce axe în momentul acesta se vor deschide, dar suntem pregătiți…
Nu ne predați proprietate, suntem în administrare, vrem să accesăm fonduri europene pentru reabilitare…
Varianta pe care am identificat-o acum este, eventual, un centru cu caracter social, pentru bătrâni sau pentru copii, cu respectarea tuturor detaliilor tehnice de arhitectură”.
DASCĂLU a revenit : “Să se scrie în proiectul de hotărâre …în vederea realizării unui sediu social, cu respectarea arhitecturii clădirii, cum a declarat dl. primar”.
După ce NECHIFOR a observat că “abordarea este corectă pentru a ajunge la un compromis, dacă vrem să salvăm clădirea, dacă dl. primar nu are nimic împotrivă”, în discuție a intervenit, pe un ton iritat, GHEORGHE IACOB ( PSD ) : “Este dreptul Consiliului local Fălticeni ce va face acolo, nu cred că trebuie să impunem noi !
Mi se pare normal să nu venim noi să spunem Îți dau asta, să faci asta !
S-ar putea astăzi să trebuiască făcut un centru social, s-ar putea ca în zilele următoare să se ivească ceva ce este mai important pentru Consiliul Local”.
COMAN intervine din nou : “Pentru a risipi orice suspiciune, ca formulare să fie O clădire de interes public, cu caracter social sau cultural pentru a risipi alte chestiuni, iar aspectul arhitectonic e stabilit prin proiectul tehnic care trebuie să primească avizul de la Direcția de Cultură”.
Amendamentul propus de PNL a căzut la vot ( 16 abțineri, 16 pentru, 1 împotrivă ) după nu mai puțin de 3 reluări ale numărării voturilor, în Consiliul Județean voturile numărându-se verbal de către un angajat, neexistând vot electronic ( NECHIFOR : “Vă concentrați ?”, “Haideți să încercăm să ne străduim să numărăm, dar numărați, vă rog, corect !”, “Numărăm până iese sau … hai că suntem penibili !” ).
Imediat apoi, proiectul de trecere a fostei crame de pe strada Sucevei în administrarea Consiliului Local Fălticeni a fost acceptat în varianta propusă de inițiatorul ALEXANDRU RĂDULESCU.
Imobilul de pe strada Sucevei, nr. 47, este alcătuit din 3 corpuri de clădire ( spațiu administrativ, magazie și depozit carburanți ) în suprafață de 4.612 metri pătrați, valoarea totală fiind de 325.000 lei.
Anterior, imobilul a fost administrat de Ministerul Agriculturii, care prin hotărâre de Guvern l-a cedat, în 2004, în administrarea Consiliului Județean.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
De orice poate fi bănuit Alexandru Rădulescu, dar nu de faptul că nu este, vorba ceea, consecvent. Mîndrul consilier judeţean vrea cu tot dinadinsul să-şi lege mandatul dacă nu chiar destinul de imobilul din Fălticeni, strada Sucevei, nr. 47. Unii îi spun generic “crama”, este locul unde a funcţionat cîndva consulatul austriac. Alexandru Rădulescu este la a doua încercare, de această dată pe jumătate reuşită, de punere în valoare a terenului cu pricina, mă rog, într-o valoare. Rădulescu a mai promovat anul trecut un proiect de hotărîre care prevedea că Judeţul Suceava închiriază prin licitaţie publică terenul din Sucevei 47. Proiectul n-a mai fost supus votului consilierilor judeţeni, preşedintele Nechifor motivînd că nu a fost bine documentat. Eu cred că nu a fost bine documentată nici persoana care ar fi dorit să închirieze terenul şi pentru care alesul Rădulescu pregătise proiectul. Se pare că aproape un an de documentare a prins bine, iată că proiectul, acum într-o nouă prezentare, a trecut de votul consilierilor judeţeni! Dacă n-a mers cu închirierea, e bună şi administrarea, Rădulescu, Coman şi ai lor vor clădi “ceva de interes public, cu caracter social sau cultural”, vor crea locuri de muncă, va fi nevoie de medici, fie ei şi de familie. De exemplu. Rămîne de văzut cît de convingător va fi Coman, mărul oferit de Cătălin Nechifor, otrăvit sau nu, are nevoie de voturile consilierilor liberali din Fălticeni pentru a fi descojit, mestecat şi înghiţit.