
În cuvântul său de astăzi, la ședința festivă care a marcat 25 de ani de la transformarea Institutului în Universitate, rectorul VALENTIN POPA a rememorat condițiile în care se desfășura activitatea didactică după revoluție, în comparație cu cea actuală.
“În trecut, maxim 12 % dintre absolvenții de liceu aveau acces în învățământul superior în urma unor examene de admitere relativ drastice, dar trebuie să ne amintim că toți cei care intrau aveau un loc de muncă asigurat prin repartiție.
Acum accesul în învățământul superior este, practic, liber.
Mai bine de 90 % din cohorta de absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat ajung să facă facultatea sau, cel puțin, să o înceapă, dar la finalizare dau concursuri pe post.
De fapt nu s-a schimbat mare lucru, am mutat examenul de admitere de la intrarea în facultate la un examen pe post după terminarea facultății.
Înainte ne plângeam că nu aveam acces la învățământul superior, astăzi ne plângem căfacem învățământ superior și nu avem locuri de muncă”.
Întrebându-se în ce perioadă era mai bine, tot rectorul USV a dat răspunsul : “E mai bine acum, pentru că o masă mai mare de cetățeni au acces la o educație înaltă, își pot consolida cunoștințele și pot fi pregătiți mai bine pentru viață”.


Deși clamează ori de câte ori au ocazia importanța deosebită a Universității Ștefan cel Mareîn viața culturală, educativă și socială, autoritățile locale și județene au tratat cu dezinteres ședința festivă, neavând nici măcar reprezentanți din eșalonul 2.
În aceste condiții, cadrele didactice, invitații, foștii și actualii studenți și presa nu au reușit să ocupe decât cel mult jumătate din cele 240 de locuri din auditoriu.
Zilele USV au continuat astăzi cu lansări de carte și proiecții de film.
Mâine, de la ora 19, va concerta trupa Odyssey.
Dan PASCARU
redactor de știri
reporter@ziaruldepenet.ro
Ziarul de pe Net
Termene si conditii
- Raspunderea penala sau civila pentru articolele de pe acest site apartine exclusiv autorilor. In cazul in care cineva se simte lezat, poate trimite un drept la replica care va fi publicat in articolul respectiv.
- ZiaruldepeNet.ro şi administratorii sau reporterii/moderatorii ziarului online, nu raspund din punct de vedere juridic pentru conţinutul comentariilor vizitatorilor.
- Responsabilitatea pentru comentariile postate revine în totalitate utilizatorului care beneficiază de serviciul de a putea posta un comentariu.
- Comentariile cu jigniri sau conţinut vulgar va fi şters iar utilizatorul nu va mai beneficia de acest serviciu.
In trecut un examen luat la o facultate însemna un om care avea ambiție , pasiune,putere de munca, memorie buna , inteligenta, toate la un loc! Iar cel care lua un examen la facultate era ca un erou de poveste, privit cu admiratie de cei din jur, fiind vadit ca face cinste cu asta! Ca dovada ca mediile in timpul facultatii nu coborau sub 8 decat arareori, ca dovada ca nimeni nu dădea șpagă la profesori, iar absolvenții fiind si mai putini, iar tara fiind bine pregătită sa ii primească, se acomodau usor cu locul de munca; fiind si bine pregătiți nu bâjbâiau prin meserie cum fac azi mulți. Mai mult, in trecut te duceai la facultatea pentru care aveai o inclinatie, o pasiune, pt. ca altfel era imposibil sa reusesti! Si astfel ieseau NUMAI oameni care făceau cinste pregătirii lor. Iar la terminarea facultatii se dădea un examen de licența care era bine pregătit si documentat si niciodată plagiat!