Astăzi, 29 mai 2015, orele 16:00, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni a avut loc vernisajul expoziţiei de debut a tânărului plastician Matei Dumitriu ce a prezentat publicului un număr de nouă lucrări, pictură realizată în ulei pe suport de carton, dintre care trei de grafică. Expoziţia s-a bucurat de prezenţa unui public numeros, majoritatea fiind tineri colegi de genaraţie cu artistul, prieteni apropiaţi şi rude, toţi generând şi imprimând o atmosferă caldă evenimentului.
Vernisajul a debutat cu discursul introductiv al gazdei, d-na director Maria Crăciun, ce l-a prezentat publicului pe curatorul expoziţiei, maestrul Konstantyn Ungureanu Box, dar şi pe invitaţii acestuia, ziarişti dar şi oameni de artă, jurnalistul Tiberiu Cosovan de la Monitorul de Suceava şi Gabriel Todică, colaborator la publicaţia on-line, Ziarul de pe Net.
Dacă dl. Tiberiu Cosovan a făcut o trecere în revistă a modalităţilor de exprimare artistică pe care le-a sesizat în creaţia lui Matei Dumitriu, evidenţiind intenţia artistului de a lucra într-o paletă cromatică restrânsă, cu accent pe culorile reci, maestrul Konstantyn Ungureanu Box îi dezvăluie latura lăuntrică a trăirilor artistului ce-şi exprimă, cu ajutorul tehnicii portretului, anumite stări de spirit ce se disipă în toată structura compoziţională.
Intervenţia oratorică a lui Gabriel Todică s-a dorit a fi una de încurajare dar şi de avertizare asupra drumului anevoios ce şi-a ales artistul. A fost divulgată publicului câte ceva din experienţa sa de (fost) debutant ce a păşit în arta plastică tot sub cupola aceleiaşi instituţii şi a aceluiaşi curator.
Din public, domnul profesor I. Caulea a pus accent pe latura filosofică ce se poate desprinde din creaţia lui Matei Dumitriu, încercând să descifreze imaginea de dincolo de aparenţe din lucrările expuse.
Artistul ne-a mărturisit că în expoziţie se află doar o parte din portofoliul său, promiţând deschiderea şi altor vernisaje în care să includă un număr mult mai mare de tablouri.
În ansamblu, expoziţia oferă o stare de intensă trăire interioară, măcinată de întrebări, de stări de spirit, de concentrări profunde, pe care le simte, le trăieşte, le zugrăveşte şi le transmite artistul. Poate nu întâmplător pesonajele capătă adeseori câte ceva din trăsăturile autorului, alunecând spre autoportret. O fi aşa? Mi se pare doar mie?
Nu ştiu, doar am întrebat!…
de Gina-Maria Todică 29.05.2015
Fotografii: Bogdan Todică
Ziarul de pe Net
Bravo, Matei! Felicitari!