Comisiile instituite de prefectul CONSTANTIN HARASIM au anunțat primele rezultate, după controalele derulate la cluburile și barurile cu o capacitate mai mare de 50 de locuri.
Din aceste comisii fac parte reprezentanţi din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență, Inspectoratul de Poliţie, Inspectoratul de Jandarmi, Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, Garda de Mediu, Agenţia de Protecţie a Mediului, Direcţia Sanitară Veterinară şi Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Au fost verificate 41 dintre cele 476 de locaţii care se încadrează în această categorie.
Astăzi au fost făcute publice neregulile depistate de pompieri și polițiști : nu a fost întocmit planul de intervenţie la incendiu, mijloacele de apărare împotriva incendiilor ( stingătoare portative cu pulbere ) nu sunt verificate, lipsa unora dintre documentele şi evidenţele specifice PSI, nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor,nerespectarea timpului de muncă, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, formularul de organizare a intervenţiei la locul de muncă şi planul de evacuare nu au fost redactate şi afişate la loc vizibil, hidrantul de incendiu interior nu este echipat cu instalaţie pentru iluminat de securitate, iar sala nu are instalaţie electrică pentru iluminatul de securitate împotriva panicii, unele unităţi nu au asigurată paza, amplasarea a 3 centrale termice murale în spaţiu necompartimentat faţă de magazia de mărfuri a barului, iar una din societăţile comerciale verificate nu deţine autorizaţie de funcţionare din partea Primăriei Suceava.
Garda de Mediu a verificat 4 societăţi comerciale din municipiul Suceava şi comuna Şcheia, unde nu a constatat nereguli, singurele măsuri dispuse fiind respectarea capacităţii de locuri prevăzută în autorizaţia de mediu, în cazul organizării de evenimente.
Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor a verificat tot 4 societăţi comerciale, aflate pe raza municipiului Suceava, comunelor Şcheia şi Ipoteşti, deficienţele fiind carne congelată şi porţionată fără etichete, lipsă marcare, în mod vizibil, a spaţiului destinat nefumătorilor, lipsă evidenţiere alergeni în lista de meniu, neafişarea la loc vizibil a copiei după Codul Unic de Înregistrare, iar Inspectoratul Teritoarial de Muncă a verificat 4 societăţi comerciale cu probleme : nu este nominalizat lucrătorul desemnat care să îndeplinească cerinţele SSM, un lucrător nu a semnat fişa de instruire SSM pentru ultima instruire periodică, nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, calea de acces de la magazia unei societăţi era obturată în acel moment cu mărfuri.
Direcția de Sănătate a verificat 17 firme din Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Izvoarele Sucevei, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Broşteni, identificând următoarele nereguli : lipsa certificat cursuri de igienă personal angajat, blocul alimentar necesită unele lucrări de igienizare, cursuri de igienă expirate, analize medicale periodice expirate la o singură persoană (ospătar).
Direcția Sanitară Veterinară a verificat 7 societăţi comerciale aflate în Suceava şi în Şcheia, unde a constatat următoarele nereguli : condiţii de igienă necorespunzătoare, etichetare necorespunzătoare și lipsă registru subproduse.
În urma acestor controale, au fost aplicate avertismente contravenţionale şi amenzi cuprinse între 250 – 50.000 lei.
DAN PASCARU