Forfota de altădată din bazarul sucevean rămâne, deocamdată, amintire, chiar dacă astăzi s-a circulat intens prin zonă. Bazariștii nemulțumiți că nu își pot relua activitatea au amenințat, dimineață, că se vor înființa la Primărie, pentru a cere socoteală primarului ION LUNGU, dar acesta a mutat rapid, ajungând înainte în mijlocul comercianților. Cu planul vizat de ISU în mână, el a dus muncă de lămurire pentru a urgenta mutarea ultimelor chioșcuri și pentru ridicarea gardului care delimitează cele două incinte, una administrată de municipalitate, cealaltă particulară. Oricum, în partea din față a fost configurată noua poartă de aluminiu pentru mașinile de intervenție și a fost turnat bitum.
Până a intra în bazar pe a treia poartă, primele fiind legate cu lanțuri și lacăte, am remarcat că o spărtură mai veche în gardul de beton a fost închisă cu tablă sudată, iar alta a fost umplută cu două chioșcuri de tablă. Strada pe care sunt parcate mașini este sub observația polițiștilor locali, care și-au parcat utilitara chiar la intrarea dinspre bulevard. Ei alcătuiesc primul rând de ordine, în interior aveam să găsesc și jandarmii. După poartă, un buldoexcavator încarcă nisip și îl duce într-un loc unde câțiva muncitori osteneau la montat pavele. Se vede că tarabele au fost mutate recent pentru a face loc utilajului. De jur – împrejur o parte dintre chioșcuri sunt deschise, marfa este la vânzare, iar comercianții discută pe ton scăzut, cu ochii roată.
Pe un chioșc din apropiere este urcat un angajat care are în sarcină decuplarea electrică, în condiții de siguranță, a unui chioșc. La câțiva zeci de metri, mai mulți oameni chipurile își fac treabă pe lângă stâlpii gardului care așteaptă să fie înălțat. Pe jos este întinsă o ață, iar pavelele se termină brusc. Se aude că primarul ION LUNGU este în zonă și că stă de vorbă cu bazariștii. Aștept câteva minute, dar cum nu apare nimeni, mă învârt pe lângă hale și în interiorul lor.
Remarc că un perete de la hale a fost demontat, pentru a respecta normele decretate de pompieri. De obicei, când fac fotografii, cei din fața obiectivului preferă să se întoarcă cu spatele. Unii râd, dar se vede clar că nu e râsul lor, soarta e cam tristă de atâta timp fără clienți. Am spus fără clienți ? Am exagerat…
Și în interior o parte din chioșcuri sunt deschise, marfa etalată frumos, iar clienții îmbiați. Nu cumpăr nimic, sincer n-am venit cu gândul ăsta. Fotografiez o doamnă care tocmai probează o căciulă galbenă, cu etichetă.
Ies din hală și zăresc în partea stângă un grup compact. E clar, îmi zic, primarul tocmai dă explicații. Așa-i, LUNGU în mijlocul bazariștilor îi convinge să mute mai repede chioșcurile și să permită montarea gardului verde. “Am tot trecut cu vederea, dar nu mai merge. Avem aici o schiță de la pompieri care trebuie respectată. Nu sunt administratorul bazarului, să știți… Azi facem gardul, mâine dimineață ăștia ( pompierii – n.r. ) vin să-l vadă făcut, dacă nu, mai stăm o lună de zile așa” spune el. Unul din public, mai hătru, îi aruncă “Ați luat banii de la noi ? În față, acolo, puneți lista de prețuri!”
După alte câteva replici, mă îndrept spre plecare. Las în urmă bazariști care încearcă să vândă, demontează, repară, privesc, fumează nervoși și eventuali cumpărători care nu mai înțeleg nimic. Bazarul este închis, dar funcționează !
TEODOR PUȘCAȘU