După ce, ani la rând, a fost distrus și furat, peste consulatul austriac din Fălticeni se părea că dă norocul. Când nimeni nu se mai gândea, pe 30 aprilie 2014 vicepreședintele CJ – fălticeneanul ALEXANDRU RĂDULESCU propunea un proiect de hotărâre privind închirierea prin licitație publică a unei suprafețe de teren de pe strada Sucevei, nr. 47.
Ne-am făcut iluzii! Deci, nu se dorea reabilitarea clădirii, ci numai o licitație publică pentru închirierea a 250 de metri pătrați pe o perioadă de 5 ani. Prețul minim de pornire ar fi fost de 25 de bani metrul pătrat pe lună.
La dosar era anexat un raport de evaluare, întocmit de Belcasa Suceava, care aducea prețuri comparabile din Suceava, Burdujeni și Moara.
Dar, din start, proiectul lui RĂDULESCU s-a dovedit făcut pe genunchi, chiar și numai pentru simplul fapt că localizarea era făcută “în zona Băncuța, unde s-au constatat alunecări de teren”.
Sesizând inadvertențele și pentru a-l feri de eventuale întrebări, președintele CĂTĂLIN NECHIFOR retrage operativ proiectul de pe ordinea de zi, spunând că va reveni.
Așa se va întâmpla după aproape un an – pe 12 februarie 2015, după încă o iarnă trecută peste fostul consulat austriac, primarul de Fălticeni CĂTĂLIN COMAN “adresează rugămintea” pentru transmiterea dreptului de administrare (corp A și corp B) și a terenului de 4.612 m.p. El expune și motivul demersului: “Pentru realizarea unor proiecte de investiții din fonduri guvernamentale sau europene”.
Extrem de operativ, în ședința din 27 februarie 2015 vicepreședintele CJ RĂDULESCU propune transmiterea imobilului compus din 3 clădiri (C1, C2, C3) în administrarea Consiliului Local Fălticeni. El detaliază: C1 – spațiu administrativ, 353 m.p., valoare 49.000 lei, C2 – magazie, 190 m.p., 43.000 lei și C3– depozit carburanți, 20 m.p., 4.600 lei. Terenul de 4.612 m.p. avea o valoare de 325.000 lei.
Ședința respectivă l-a adus în fața consilierilor județeni pe COMAN, care a încercat să-i convingă de faptul că “varianta pe care am identificat-o acum este, eventual, un centru cu caracter social, pentru bătrâni sau pentru copii, cu respectarea tuturor detaliilor tehnice de arhitectură”.
Un alt fălticenean, consilierul DAN DASCĂLU își exprima părerea că “dincolo de intenția lăudabilă a Primăriei Fălticeni, tare mă tem că ceea ce interesează este doar pământul de acolo, așteptând ca acea clădire să se dărâme”.
Până la urmă, proiectul a trecut la vot, așa încât fostul consulat austriac și terenul aferent urmau să fie administrate pe plan local. Sau, cel puțin, așa se credea atunci… Așteptarea va continua, citiți mâine în ZdpN !
TEODOR PUȘCAȘU