La sfârșitul anului 2012, membrii Asociației de proprietari nr.11 din municipiul Fălticeni s-au trezit cu o datorie de peste 400.000 lei și cu riscul de a rămâne fără apă și energie electrică. După trei ani de cercetări, expertize și amânări, nu s-a reușit nici măcar stabilirea valorii prejudiciului creat de fostul administrator Liliana Elena CIOBANU.
Președintele asociației, Bogdan IRIMIA, este nemulțumit că demersurile în justiție se defășoară anevoios, un exemplu fiind faptul că primul termen în proces a avut loc abia în decembrie 2015: “După trei ani, nu am reușit să recuperăm prejudiciul și penalitățile rezultate prin neplata datoriilor către furnizori, apărute tot din cauza dnei CIOBANU”
- Expertize contabile dubioase, care iau în calcul procese verbale de mână și uită de anumite de datorii
IRIMIA crede că problemele pleacă de la felul în care au fost întocmite cele două expertize contabile de până acum, care sunt mai mult favorabile acuzatei și prea puțin celor care au fost prejudiciați.
“Din punctul meu de vedere, lucrurile ar fi trebuit să se deruleze rapid, mai ales că fostul administrator și-a recunoscut vina. A invocat fel de fel de probleme personale, care au determinat-o să facă ceea ce a făcut. Mă aștept ca acest lucru să fie în favoarea ei și să beneficieze de clemență. Dar problemele vin de la modul în care au fost întocmite cele două expertize contabile, prin care cred că se încearcă încadrarea la o altă faptă: fraudă, în loc de evaziune. Nu mai vorbesc de valoarea prejudiciului constatat de noi în 2013, de peste 300.000 lei, la care se adăugau aproximativ 100.000 lei, bani ce trebuiau încasați de la locatari. Ori, în prima expertiză se constată un prejudiciu de aproximativ 140.000 lei. Mai mult, s-au acceptat niște procese verbale încheiate de Liliana Elena CIOBANU cu foștii membri ai comitetului de conducere cu cheltuieli pentru cosit, vopsit, în jur de 20.000 lei. Dar aceste procese verbale au fost întocmite după data de 27.01.2013, când a încetat contractul de muncă al dnei CIOBANU cu asociația. Cum este posibil să se accepte cheltuieli pe baza unor hârtii, dacă cei care au semnat procesele verbale nu mai aveau niciun fel de calitate la asociație? Am contestat-o și s-a efectuat o nouă expertiză contabilă, care a constatat un prejudiciu de 176.318 lei, dar care nu a luat în calcul datoria pe care asociația o avea către finanțe, de aproximativ 9.000 lei. Și asta cu toate că am dus la poliție o hârtie oficială de la Trezorerie cu datoria înregistrată către buget pentru neplata obligațiilor pentru salarii. Era la dosar și a ajuns și la expert. Cred că această datorie ar putea schimba încadrarea faptei…La primul termen al procesului, în luna decembrie a anului trecut, am cerut o nouă expertiză contabilă și judecătorul a acceptat. Mâine (astăzi, 13.01.2016 n.r.) avem al doilea termen al procesului și cred că se va da o nouă amânare“, ne-a declarat președintele Bogdan IRIMIA.
- De la datorii de 400.000 lei, la facturi plătite la zi și o gestiune corectă
În urmă cu trei ani, asociația de pe bulevardul 2 Grăniceri înregistra datorii de peste 400.000 de lei, iar furnizorii de utilități trecuseră la măsura sistării serviciilor. Primii care și-au pus în aplicare amenințările au fost cei de la EON, care au întrerupt energia electrică la 12 din cele 20 de scări de bloc. Acesta a fost semnalul de alarmă care le-a deschis ochii oamenilor și și-au dat seama că ceva nu este în regulă. Un raport întocmit în luna decembrie 2012 de o comisie formată din angajații Primăriei municipiului Fălticeni arăta că în urma controlului s-au constatat o serie de nereguli în activitate, care au condus la o valoare a prejudiciului de 139.888,44 lei, sumă care nu s-a regăsit în casieria asociației.
De altfel, primăria a transmis, în aceeași lună, o plângere la Poliția Fălticeni prin care solicita verificarea activității asociației, deoarece exista suspiciunea comiteri unei fraude de către administratorul de la acel moment, Liliana Elena CIOBANU.
Între timp și ceilalți furnizori de utilități au început să facă presiuni pentru recuperarea datoriilor neîncasate și acumulate de-a lungul a doi ani, perioadă în care banii nu au mai ajuns la ei pentru acoperirea facturilor lunare: ACET- 290.000 lei, GOSCOM- 65.000 lei, EON- 50.000 lei și Adiministrația Finațelor Publice Fălticeni- 10.000 lei.
A urmat întreruperea furnizării apei la câteva scări de bloc, iar președintele IRIMIA este de părere că aceasta a fost o încercare a conducerii ACET de a forța repartizarea datoriei de 290.000 lei la toți membrii asociației, ceea ce nu ar fi fost corect față de cei care și-au plătit obligațiile la timp, dar au fost înșelați: ”Sunt oameni în asociație cu venituri mici, care plătesc la timp. Avem cazuri de oameni necăjiți care achită imediat ce primesc pensia și, probabil, nu le rămân suficienți bani pentru mâncare. Sunt oameni corecți. Cum să le repartizezi datoriile făcute prin furt de altcineva ?”
Pe lângă gaura financiară din casă, s-a mai constatat lipsa unei evidențe contabile clare, a repartizării sumelor pe fiecare locatar și a listelor de plată. Noua conducere a luat-o de la capăt, a achiziționat un program informatic de gestiune pentru a putea ține în mod corect evidența, s-au montat 17 aviziere pentru a se afișa listele de plată sau alte comunicări utile pentru locatari.
De asemenea, s-a reușit eșalonarea și achitarea în integralitate a datoriei către EON, prin drumuri pe la sediile din Tg Mureș și din Bacău, și s-a obținut scutirea de la plata taxei de reconectare, o economie de aproximativ 5000 de lei.
“Lucrurile sunt clare acum, se afișează lunar listele de plată. Am eliminat majoritatea pierderilor de apă prin reparațiile făcute la 7 subsoluri, acolo unde oamenii au înțeles.Acum pierderile vin din modul în care se declară consumul, dar nu sunt diferențe mari. Înainte aveam pierderi lunare de 100-150 mc de apă pe fiecare scară. Mai avem două scări cu pierderi, dar oamenii nu vor să accepte că trebuie să facă reparațiile. Plătim facturile la zi și suntem una dintre cele mai serioase asociații din Fălticeni”, ne-a mai spus Bogdan IRIMIA.
SERGIU JIPA
Bravo Johnnica!
Banii atat vrau sa vad rest trraba lor.
Felicitari dl Bogdan.Ati salvat asociatia de lacuste.Mult succes in continuare.
Cati ar mai face ca Bogdan?Sa lasam vrajeala,la asociatie era dezastru.Bine ca este clara treaba si mergem inainte.Sa luam banii furati.
Sa deA Dumnezeu sa luam bani ca sa nu mai avem datorii.Felicitari Bogdan si multumesc pentru ce faci.
Un baiat de caracter si un suflet mare. Succes cu Vice.
Nu credeam ca Johnica pe care il stiam eu s\ar baga la o treaba de asta.Tine-o asa.
Dai un wiski jonica.
Mai vedem banii oare?
Din pacate mai sunt asciatii de locatari care unfla valoare facturilor, nejustificabil la asociatia de locatari care sunt se pun pierderi la metri cubi lunar cate 1-1,5-2metri cubi per familie de unde reies aceste pierderi??? Si cum de lunar nu se echilibreaza situatia, in caz ca unii va ganditi ca nu se citeste bine contorul, dar totusi in bloc suntem 20 de apartamente x 2 metru cub ->40metri cubi asa de mare pierdere este????