Primarii și contabilii administrațiilor locale din județul Suceava au participat, astăzi, la Palatul Administrativ, la o ședință informativă în legătură cu aplicarea legii privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate.
Judeţul Suceava a primit de la nivel central suma de 1,6 milioane de lei pentru finanţarea tichetelor sociale pentru grădiniţă (valoare 50 lei lunar).
Legea Fiecare copil în grădiniță include copiii cu vârste între 3 și 6 ani, condițiile fiind venit pe membru de familie mai mic de 284 lei și prezența la peste 50 % din zilele de grădiniță.
Banii vor putea fi utilizați numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte sau rechizite.
Reprezentanții câtorva Primării, așezați pe scaunele din fundul sălii, au criticat cu jumătate de glas faptul că la acordarea acestor bonificații nu se iau în calcul alte venituri ale familiei (ajutorul social, alocația, bursele sau subvențiile agricole), spunând că aceasta ar fi “o formă mascată de mită electorală”.
Până la final, întâlnirea s-a transformat într-o solicitare de fonduri pentru investiții la unitățile de învățământ, care nu pot fi acoperite cu bani de la bugetele locale, mai ales că la prezidiu erau prefectul CONSTANTIN HARASIM și președintele CJ CĂTĂLIN NECHIFOR.
Unul dintre primari a atras atenția în legătură cu scăderea încasărilor din taxe și impozite din cauza condiției din Codul Fiscal de a achita mai întâi amenzile, spunând că “au venit la Primărie 3 cetățeni să plătească taxele, dar aveau și amenzi de plătit.
Le-am spus care-i legea, ei mi-au răspuns Te salutăm, dom’ primar, la revedere, ne-ați distrus, nu putem plăti !”
Răspunsul oficialilor a fost scurt: “E un act normativ, fie facem propuneri de îmbunătățire, fie Primăriile fac eforturi să-și adune banii.
Mai mult de-atât…”
DAN PASCARU