Activitatea din ziua Referendumului din 29.07.2012 pentru demiterea Preşedintelui României a fost luată la puricat şi de către procurorii de la Fălticeni. Astfel, preşedinţi şi membri ai 105 secţii de votare din zona Fălticeni au dat cu subsemnatul în faţa organelor de cercetare penală ale Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Fălticeni, în dosarul penal înregistrat cu nr.2105/P/2012, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, ce viza nereguli în procesul electoral.
În urma cercetărilor, 49 de suspecţi au fost obligaţi – prin Ordonanţa din 1 februarie 2016 – la plata unor amenzi cu caracter administrativ, în sumă de 750 lei per capita. Totodată, din respectivul dosar penal, au fost desprinse (« disjunse » este termenul juridic) alte trei cauze, ce urmează a fi soluţionate de procurorii din Tecuci, Botoşani şi Dorohoi, privind suspiciuni de vot multiplu la secţii de votare din localităţile Corod, Coşula şi, respectiv, Cordăreni.
Cele 49 de persoane amendate, de la secţiile de votare nr.77, 78, 80, 84 şi 90 din Fălticeni, nr.214 din Boroaia şi nr.420 din Preuteşti, au falsificat Procesul-verbal privind rezultatul referendumului din 29.07.2012, în sensul consemnării unui număr total mai mare de persoane care s-ar fi prezentat la urne şi ar fi votat la aceste secţii, deşi în realitate la vot s-au prezentat mai puţini alegători, potrivit semnăturilor existente în listele permanente şi în cele suplimentare. De asemenea, au existat şi alegători care nu au votat la secţiile respective, aceştia declarând că nu le aparţin semnăturile de pe listele electorale permanente.
Diferenţa cea mai mare dintre numărul de semnături (663) şi numărul de votanţi consemnat în procesul-verbal « umflat » (876) s-a înregistrat la Secţia de votare nr.84 Fălticeni – conform ordonanţei amintite. Această diferenţă îi poate pune pe gânduri pe politicienii locali, în perspectiva alegerilor care bat la uşă, chiar şi dacă nu-l înmulţim cu numărul secţiilor de votare din Fălticeni.
În stabilirea sancţiunii, procurorii au determinat legea mai favorabilă (având în vedere că pe durata suficient de lungă a cercetărilor s-a modificat Codul penal) şi au ţinut cont că respectivii se aflau la primul conflict cu legea penală, că nu au folosit un mod de operare deosebit şi că fapta prezenta un pericol social redus. Dacă, într-adevăr, falsificarea, fie şi a unui singur vot, darmite a 213, reprezintă puţin lucru, ce « aduce o atingere minimă valorilor sociale protejate de legea penală încălcată », vă lăsăm pe dvs. să judecaţi! Dar rămâne întrebarea de ce n-a fost dibuit vinovatul din fiecare secţie şi a trebuit să fie amendaţi de-a valma toţi membrii acelor secţii?
Todirel CĂLUGĂRIŢA
todirel@ziaruldepenet.ro
CRED CA AR FI BINE SA NE DATI SI NUMELE ACESTOR PERSOANE CARE SI-AU BATUT JOC DE VOINTA ELECTORATULUI DIN ACESTE ZONE DOAR PENTRU A STI DE CINE SA NE PAZIM .OAMENI MURDARI,FARA CARACTER CARE PENTRU MENTINEREA UNUI SISTEM TICALOSIT TE-AR OMORI
Da ți numele la acceste persoane ….!!!!!presedinti de secții de votare
PAI TOT ACESTIA VOR FI SI IN IUNIE,NU VA FACETI GRIJI.DOAR CA ACUM VOR CALCA PE CADAVRE ,CACI MIZA ESTE MAI MARE:CIOLANUL PSD DIN FALTICENI!