- 1. Răspunsul la testul propus în finalul ediţiei trecute (nr.8) a rubricii “La
formarea ideilor” este: Stanislaw Jerzy LEC.
2. Mai mult ca să justificăm titul atribuit acestei rubrici, vom prezenta, în patru paşi, istoria unei idei care stă să se formeze (nici nu ştim ce i-ar mai lipsi !):
a). La început a fost cuvântul “mulţumesc”.
“Mulţumesc” este cuvântul cu ajutorul căruia românul îşi arată recunoştinţa şi provine, etimologic, din expresia latinească “multi anni irae” , care înseamnă “la mulţi ani” şi se citeşte “multianiire”, deci (în aproximaţia populaţiei daco-romane) cam ca “mulţănire” – de unde: “mulţăn(i)esc”, deci “mulţumesc”.
Aşadar: “la mulţi ani !” e mulţumirea românului.
b). Mai apoi, de la “imperatorii” romani au apărut în peisaj românesc “împăraţii” noştri şi poveştile cu feţii de împăraţi care tăceau numai la schimb cu “tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” (atribut pe care îl pierdeau mai apoi, din cauza intraductibilului dor din Valea Plângerii).
Aşadar: “la nenumăraţi ani şi tinereţe veşnică !” (“mulţi şi buni !”) e visul românului.
c). În anul 1903, naturalistul Elia (Ilia Ilici) MECINIKOV introduce în ştiinţă termenul “gerontologie”, pe care îl definesc cel mai bine cuvintele Anei ASLAN:
“Gerontologia şi geriatria este ştiinţa de a îmbătrâni demn şi frumos. Profilaxia este metoda esenţială de întârziere a fenomenelor de îmbătrânire şi evitare a stărilor de boală ale vârstnicului”.
Puţini ştiu că savantul rus Ilia Mecinikov, laureat al premiului Nobel (1908), are origini moldovene, fiind urmaş al cancelarului domnesc Iuri.Ştefanovici (plecat în Rusia cu prinţul Dimitrie Cantemir, în 1711), acesta fiind nepot al cărturarului Nicolae Milescu (Spătarul), născut în Mileşti, sat de pe lângă Vaslui (dispărut astăzi).
De altfel, Mecinikov înseamnă traducerea în limba rusă a cuvântului “Spătaru”.
Aşadar: “la mulţi ani !” devine ştiinţă prin contribuţie românească.
d). ..În anul 1952, gerontologul Ana ASLAN înfiinţează Institutul de Geriatrie din Bucureşti, care devine, din 1974, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie – primul de acest gen din lume.
Aici sunt inventate medicamente importante pentru tratarea îmbătrânirii, cum ar fi Aslavitalul şi Gerovitalul H3.
Savanta Ana ASLAN (1897-1988) are origini moldovene, mama sa, Sofia, provenind dintr-o veche familie din Cacica.
Ca o paranteză, printre colaboratorii săi apropiaţi – sporadic începând cu anul 1954 când era student la Iaşi şi îl descoperea pe Mecinikov (ortografiat “Mecinicov” pe coperta ediţiei din 1953 a “Operelor alese de biologie”) şi constant din anul 1963,când a părăsit catedra Universităţii din Iaşi pentru un post la Institutul de Geriatrie – a fost şi un gerontolog născut pe aceste meleaguri, la Rădăşeni.
L-am menţionat, astfel, pe cercetătorul ştiinţific Gavril ACALUGARITEI, autor al “teoriei reţelelor Acălugăriţei” (în “Teoria Reţelelor Acălugăriţei – 2003”, Editura ILEX, Bucureşti, 2003, ISBN 973-7928-21-0), ale cărui cărţi au constituit sursa de documentare a acestui material semnat de nepotul său de frate.
Aşadar: “la mulţi ani !” este pus în practica experimentală de către români.
3. Filip MERARU, poetul nostru local pe care îndrăznesc să-l numesc mai talentat decât poetul lor, a trimis redacţiei un întreg caiet cu poezii. Alegem deocamdată:
Cum să te descotoroseşti ?!
cuvintele de care-ţi vorbesc şi viaţa
printre lucruri care nu-mi trebuiesc mansarda
pe care o locuiesc
trupul meu himerele mele zăpada (te uită
-i cât gardul în spaţiile dintre cuvinte –
n-avem loc să murim de atâtea morminte)
câinele prietenul meu
pe care-l spânzur zilnic
sub ochii voştri măriţi
ceaşca de ceai
din care extrag cu un pai
elefantul căzut
pentru tine dragostea mea
şi tu
mai ales tu.
NOTA REDACTORULUI:
În ceea ce mă priveşte, am recunoscut în aceste versuri trimiteri la Ionesco, e.e.cummings, Socrate, Bacovia, Păunescu şi Prevert (cu accent ascuţit pe primul “e”), ceea ce înseamnă că lecturaţi mai mult decât scrieţi şi că “digeraţi” ceea ce citiţi.
Vă aşteptăm la redacţie !
4. TESTUL RUBRICII constă în şase aforisme pe care vi le prezentăm spre agreabilă (re)citire, cu invitaţia de a recunoaşte autorul/autorii :
Este imoral să permiţi fraierilor să-şi păstreze banii.
Fiecare trebuie să creadă în ceva. Eu cred că voi mai bea un păhărel.
Dacă nu-i poţi convinge, încurcă-i !
Un om care poate zâmbi atunci când treburile merg prost s-a gândit deja la cineva pe care poate da vina.
Nicio existenţă, libertate sau proprietate nu sunt sigure pe timpul sesiunii parlamentare.
Cantitatea de inteligenţă de pe planetă este constantă; creşte doar populaţia.
Todirel CĂLUGĂRIȚA