
La sfârșitul săptămânii trecute, Asociația de Psihiatrie Socială din România a organizat, la Câmpulung Moldovenesc, conferința cu tema Psihiatrie, Legislație și Reabilitare Psihosocială.
Profesioniști în domeniul sănătății mintale din țară și străinătate ( Germania, Republica Moldova, SUA ) au susținut lucrări cu teme specifice conferinței.
De aproximativ 10 ani în România a început reforma în domeniul sănătății mintale, dar, conform unui raport al prestigioasei publicații The Economist, România se situează în prezent pe locul 29 din 30 de țări intervievate, în ceea ce privește dezvoltarea psihiatriei comunitare.
Referitor la legislația din domeniul sănătății mintale, România se situează pe locul 16 din 30, ceea ce înseamnă că beneficiază de legislație în domeniul sănătății mintale, dar aceasta nu este pusă în practică în totalitate de institutiile abilitate.
Participanții la conferința de la Câmpulung Moldovenesc au subliniat că, în ultima perioadă, presa generalizează cazuri izolate de malpraxis medical, “din păcate existente încă pretudindeni în lume, îngreunând pentru profesioniștii și persoanele cu probleme de sănătate mintală, eforturile depuse pentru realizarea reabilitării psihosociale ( incluziune socială, familială, profesională ) și, nu în ultimul rând, pentru combaterea stigmei.
Această situație impune o mai bună transparență a activității asociațiilor profesionale, o mai bună comunicare cu mass-media, astfel încât deficiențele unui sistem să nu fie considerate ca aparținând exclusiv profesionistului în domeniul sănătății mintale”.
DAN PASCARU