România se află pe penultimul loc în Europa privind numărul de companii active la mia de locuitori, fiind depăşită doar de Serbia.
În ţara noastră există 23 de firme la o mie de locuitori, de 6 ori mai puţine decât în Cehia, care se află pe primul loc, se arată într-un studiu recent dat publicităţii de Coface.
În opinia Alinei Bota, consilier de branding personal şi fondatorul companiei de training LevelUp Vision, există 5 motive majore pentru care românii preferă statutul de angajat în detrimentul celui de antreprenor : lipsa de educaţie antreprenorială, lipsa de cultură antreprenorială şi de modele, legislaţia ambiguă şi instabilă în domeniul comercial şi fiscal şi lipsa de încredere în forţele proprii.
“Românii sunt descurajaţi să-şi deschidă o firmă şi din cauza birocraţiei foarte stufoase şi a fiscalităţii, iar în cazul unui eşec în afaceri, este foarte greu să îţi mai găseşti de lucru, fiind privit drept un rebel.
Ne uităm cum ne pleacă specialiştii din ţară, majoritatea tinerilor îşi doresc să lucreze în străinătate, însă nu oferim alternative viabile care să îi atragă înspre antreprenoriat” declară Bota.
Ea este de părere că primul pas pe care trebuie să îl facem pentru actuala generaţie este să le cultivăm spiritul antreprenorial încă de acum, ca ei să crească mai departe viitoare generaţii în acest spirit : “Părinţii ar trebui să fie mult mai atenţi la ce îşi doreşte cu adevărat copilul lor, să îi descopere înclinaţiile, să îi dezvolte punctele forte şi nu să îl oblige să studieze într-un domeniu aşa-zis la modă, dar care nu îl reprezintă.
Afaceri se pot face în orice domeniu, în business nu există “domeniu la modă”, ci trebuie să avem curajul, noi ca părinţi, să-l îndreptăm pe copilul nostru înspre domeniile de care este cel mai atras”.
TĂNASE TASENȚE