Proiectul controversat al depozitului ecologic de deșeuri din vârful Mestecăniș este în plină derulare, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Consiliul Local Pojorâta a aprobat trecerea în domeniul public al Consiliului Județean a terenului în suprafață de 9 hectare.
În prezent, lucrările sunt executate în proporție de 99 %.
În ultimii ani, după mai multe dezbateri și proteste ale ecologiștilor, care reclamau “poluarea și distrugerea ireversibilă a zonei de munte”, a urmat decizia definitivă a Curții de Apel Cluj care dispunea anularea Hotărârii nr. 64 emisă în 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care cele 9 hectare au fost trecute în proprietatea Consiliului Judeţean.
Acest lucru ar fi însemnat returnarea către UE a fondurilor utilizate, adică 6,3 milioane euro.
De cealaltă parte, președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a declarant că “proiectul trebuie dus la bun sfârșit pentru că altfel există riscul să restituim banii europeni și să intrăm în faliment”, iar directorul adjunct al Agenției pentru Protecția Mediului Iluță Cocriș a opinat că “aceste sisteme sunt ecologice, sigure pentru mediu. Dacă, cumva, acest depozit va fi sistat, atunci chiar intrăm într-o criză gravă a deșeurilor, cu consecințe inimaginabile !”
Lucrările la depozitul de pe Mestecăniș au fost executate de firma germană Bilfinger Baugesellschaft şi cea românească Concret Construct AG.
Depozitul este amplasat la o altitudine de 1.100 metri și ar fi urmat să colecteze deșeurile din zona de munte a județului Suceava o perioadă de 10 ani ( capacitate 390.000 tone ) după care să fie acoperit cu pământ și înierbat.
DAN PASCARU