Așa după cum ZdpN a scris în exclusivitate, la sfârșitul lunii iulie, 6 alpiniști din București, Iași, Rădăuți, Suceava și Fălticeni au escaladat cel mai înalt vârf din Europa, Elbrus – Rusia (5.642 metri).
Sufletul acțiunii a fost Ciprian Constantineanu ( 37 ani ), care, ajutat de ceilalți membri ai echipei, a pus la punct traseul, a stabilit datele tehnice și s-a îngrijit de principalele aspecte colaterale ale expediției.
“Am contactat o agenție de turism din Rusia și am stabilit detaliile deplasării, de fapt discuțiile au început din toamna anului trecut.
Biletele de avion le-am cumpărat în ianuarie, au urmat procedurile de viză” a precizat Constantineanu, care are la activ și o ascensiune a vârfului Mont Blanc ( 4.810 metri ).
CITEȘTE ȘI
https://www.ziaruldepenet.ro/2016/09/08/falticenenii-nacu-si-constantineanu-pe-varful-elbrus/
Referindu-se la ascensiunea vârfului Elbrus, el a menționat că, din cei11 membri ai echipei care au plecat din țară, 2 au renunțat în timpul perioadei de aclimatizare – Andru ( de numai 7 ani ) și tatăl lui, Andrei.
Apoi s-a retras Mălina, iar la urcarea finală alte două fete, Lăcrămioara și Aura, au acuzat frigul accentuat, fiind necesară coborârea lor la refugiul Leaprus de unul dintre cei 3 ghizi ruși care îi însoțeau.
“Urcarea finală am început-o la miezul nopții și am finalizat-o aproape de ora 6.
A fost obositor, nu toți am ajuns pe vârf.
Păstrez o rocă vulcanică neagră, care îmi va aduce mereu aminte de aventura din munții Caucaz”, spune Constantineanu.
Din echipa care a urcat pe “acoperișul” Europei au mai făcut parte Ovidiu Nacu, Iulian Costan, Iustin Calancea, Carmen Fediuc și Andrei Cristian Mihai.
Constantineanu a mai spus că anul viitor nu este exclusă organizarea unei expediții pe cel mai înalt vârf din Africa – Kilimanjaro ( 5.895 metri ), dar intervine o problemă financiară : costurile s-ar putea dubla în comparație cu Elbrus.
TEODOR PUȘCAȘU
Sursă foto : Facebook