- Interviu cu candidatul Alianței Noastre România, lectorul universitar doctor Dan Nicolae Popescu
- Rep. Ce v-a determinat să intrați în politică?
DNP. Sincer? Exasperarea. Sentimentul că așa nu se mai poate. Senzația tragică de înstrăinare, pe care o resimt tot mai mult ca român în țara mea. Și încrederea într-un om care a arătat în clipe grele că iubește necondiționat România: Marian Munteanu. Apoi, rezonez cu programul în 7 puncte propus de ANR (în special punctul 3 privind educația, având o vechime la catedră de aproape 20 de ani), consider că România trebuie să rămână o ţară creştină, care să nu cedeze noii “religii” a corectitudinii politice. Îl consider pe Marian Munteanu un personaj istoric providenţial pentru poporul român, singurul care a dovedit în anul 1990 că este capabil de sacrificiul de sine. Gândiți-vă pe ce cale ar fi apucat România dacă Ion Iliescu ar fi reușit să pună în operă conceptul său de „democrație originală”. Privind retrospectiv fenomenul Piața Universității, putem afirma pe drept cuvânt că Marian Munteanu este întemeietorul societății civile democratice din România postdecembristă.
- Rep. Faceți parte din echipa de conducere ANR Suceava. Ce le propune formațiunea dumneavoastră sucevenilor care vor merge la vot pe 11 decembrie? Care este programul în 7 puncte pentru județul Suceava?
DNP. Alegerile parlamentare sunt despre legislativul unei țări. ANR nu promite salarii si pensii mai mari, ci legi corecte, făcute de legiuitori în interesul românilor, nu de către eurocrați scrobiți de la Bruxelles, care numai interesul românilor nu-l urmăresc! Sub pretextul unei integrări mai depline în UE, România a cedat treptat mult din suveranitatea națională. Resursele s-au înstrăinat, forța de muncă tânără care ar putea reclădi țara contribuie la bunăstarea altor popoare. E un tablou destul de sumbru, la nici zece ani de la aderare. Programul ANR pentru județul Suceava e același ca pentru întreaga țară, un eșafodaj logic al unei dezvoltări organice firești: un stat românesc demn și corect, controlul teritoriului național și al resurselor în mâinile românilor, un tineret educat în spiritul valorilor românești, prosperitatea adusă de un capital românesc puternic, sănătatea trupească a națiunii asigurată de instituții spitalicești moderne și eficiente, frontierele apărate de o armată loială poporului și bine înzestrată, totul culminând cu păstrarea matricei identitare românești – familia tradițională, apărătoarea credinței creștine.
- Rep. Ca fălticenean, bănuiesc că v-ați construit programul de candidat pe zona aceasta. Care sunt problemele Fălticeniului?
DNP. Fălticenii merită un destin pe măsura importanţei sale culturale: a dăruit atâta valoare umană României şi a primit înapoi doar mărunţiş… Spitalul în construcţie, lipsa unei şosele ocolitoare, ideea unui parc industrial la Fălticeni, care a murit pe drum, preţuri la utilităţi mult peste puterea economică a unui oraş mort economic, imposibilitatea de a oferi tinerilor absolvenți o alternativă la plecarea în străinătate, toate sunt probleme stringente care afectează viața de zi cu zi a locuitorilor acestui oraș. În mod clar, în România experimentul votului uninominal a fost un eșec: am avut senatori și deputați de Fălticeni care ne-au fluturat prin fața ochilor năframa Nordului Voievodal, și cu ce ne-am ales? Cu promisiuni neonorate… oamenii au continuat să trăiască aceeași viață ternă, lipsită de orizont.
- Rep. După diagnosticare, pacientul are nevoie și de un tratament. Care sunt soluțiile pe care le propune candidatul Dan Nicolae Popescu fălticenenilor și zonei Fălticeni?
DNP. Mai întâi, e nevoie de o infuzie de fălticeneni în forurile de decizie județene și, de ce nu, naționale. Oameni bine pregătiți, cu o conduită morală ireproșabilă, animați de patriotism și, mai ales, de patriotism local. Prima soluție pentru Fălticeni o reprezintă încurajarea capitalului local, sprijinirea investitorilor care își fac curaj să deschidă o afacere. Nu mai avem obiective industriale ca înainte de Revoluție. Dar capitalul privat se poate replia pe alte coordonate: pomicultură, agroturism, servicii. Important este ca tinerii care vin din străinătate cu un mic capital și cu experiența de lucru în Occident, și vor să deschidă o mică afacere: un local de alimentație publică, un service auto, o firmă de construcții, să vadă un sprijin real din partea decidenților locali. O altă soluție o reprezintă investirea de resurse în brandul cultural Fălticeni, care ar putea aduce turiști și implicit bani în oraș. Ne place să ne lăudăm că suntem Florența României, dar obiectivele turistice importante nu sunt puse în valoare precum ar trebui. Nu găsești, de exemplu, în tot orașul un indicator turistic decent spre două necropole domnești de importanță istorică uriașă, unde își dorm somnul de veci Petru Rareș și Alexandru Lăpușneanu: Probota și Slatina.
- Rep. Votul va fi o armă în mâna alegătorului sau doar un mijloc prin care se va implica ? Credeți că îl va folosi pentru a-i pedepsi pe politicieni sau pentru a-și exprima o opțiune?
DNP. De data aceasta, votul va fi o chestiune de conștiință. Cred că alegătorii, cei cu discernământ, nu votanții captivi, ținuți în sărăcie și ignoranță de cei care s-au rotit la putere în acești 26 de ani, au în sfârșit o alternativă la votul negativ, la alegerea răului cel mai mic. Dacă îndepărtăm zgura politică și zgomotul de fond reprezentate de partidele-balama, putem observa că de data aceasta oamenii au posibilitatea de a vota un partid nou, format din oameni necontaminați de năravurile vieții politice. ANR este mâna întinsă acestei țări de Marian Munteanu, spiritul liber al României eliberate de neocomunism, și un simbol viu al celei mai profunde virtuți creștine, iertarea. A iertat multe semenilor săi: violența verbală și fizică la adresa sa, minciuna și calomnia. Dar astăzi,nu le mai poate ierta indiferența față de soarta țării. Știu, par vorbe mari, dar țara noastră se află la o răscruce istorică în care are nevoie de oameni mari. Dacă și acum eșuăm în a-i recunoaște… După cum am spus de mai multe ori în această campanie, a sosit vremea lucrurilor care se văd cu inima. Doamne, ajută!
SERGIU JIPA
Ziarul de pe Net
Aveti dreptate domnule Dan Nicolae Popescu, dar pentru asta ar trebui ca macar 50% dintre falticineni sa aiba un discurs asemanator cu al dumneavoastra. Intreb si eu: sunt macar 5% cei care chiar inteleg corect ceea ce spuneti?