- Maria Camelia Chitul este acuzată că a cerut 4.000 lei de la un subaltern, “bani pentru partid”, și a aranjat un concurs de angajare în cadrul Casei Județene de Pensii
- la sediul DNA a fost adus pentru audieri și directorul economic Petre Florea
Procurorii DNA- Serviciul Teritorial Suceava au descins, astăzi dimineață, la sediul Casei Județene de Pensii și la două domicilii din municipiul reședință de județ, într-un dosar ce vizează fapte de corupție săvârșite de directoarea executivă Maria Camelia Chitul.
Potrivit ordonanței procurorilor DNA, Chitul este suspectată de trafic de influență și instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații în formă continuată.
În perioada 16.05.2016 – 27.10.2016, în contextul organizării alegerilor locale și parlamentare, Maria Camelia Chitul Maria Camelia, în calitate de director executiv al Casei Județene de Pensii Suceava, a pretins și primit de la ABM(martor în cauză) aflată în subordinea sa, sub pretextul unei “contribuții pentru partid”, suma totală de 4.000 lei.
În schimbul banilor respectivi, inculpata i-a promis martorului că îl va menține și pe viitor în funcția pe care acesta o deținea în cadrul Casei Județene de Pensii Suceava. În același context, inculpata a invocat și faptul că are influență asupra conducerii Casei Naționale de Pensii.
În lunile noiembrie 2016 și ianuarie 2017, în contextul organizării unui concurs de ocupare a unui post vacant din cadrul Casei Județene de Pensii Suceava, inculpata Chitul Maria Camelia i-a solicitat aceluiași ABM ca, în virtutea calității sale de președinte al comisiei de examinare, să-i pună la dispoziție subiectele propuse pentru susținerea concursului, precum și răspunsurile corecte, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.
Subiectele respective au fost cerute de inculpată cu scopul de a i le oferi unui candidat agreat, înaintea susținerii examenului.
Maria Camelia Chitul a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile și a fost înștiințată că împotriva sa s-a început urmărirea penală.
“Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatei Chitul Maria Camelia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se precizează în comunicatul DNA.
SORIN NICA
Respect DNA! Sa tremure toti spagarii care stau prin birouri si mananca bani de la stat!!!
Funcțiile de conducere așa se obțin și tot așa se mențin în zonă.Angajările la fel ,specific zonelor sărace,fără locuri de muncă….