* Gherman este acuzat de comiterea unui șir lung de infracțiuni: fals intelectual, uz de fals, fals în declarații si fraudă la vot
Fostul primar al comunei Slatina, Ilie Gherman, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Potrivit unor surse judiciare, Gherman este acuzat că înaintea alegerilor locale a adus mai mulți romi din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, cărora le-ar fi eliberat anul trecut în calitate de primar adeverințe precum că dețin proprietății în Slatina pentru ca aceștia să poată obține vize de flotant. Faptele s-ar fi petrecut în martie-aprilie 2016.
Miza ar fi fost voturile sigure pe care candidatul Gherman le-ar fi obținut la alegerile locale din 5 iunie 2016 prin noii locuitori ai comunei.
Implicată în această poveste cu cântec este și fosta secretară a comunei Slatina,care l-ar fi ajutat pe primarul Gherman. Procurorii au decis că nu se impune măsura reținerii și va fi cercetată în stare de libertate.
Acuzațiile care i se aduc lui Ilie Gherman sunt fals intelectual, uz de fals, fals în declarații si fraudă la vot. Se pare că ar fi vorba despre comiterea a 11 infracțiuni de fraudă la vot.
Procurorii îl vor duce, mâine, în fața judecătorilor care vor decide dacă îl vor aresta.
- A pierdut alegerile la 5 voturi diferență de vărul său
La alegerile locale din 2016, Ilie Gherman a pierdut fotoliul de primar în favoarea vărului său Vasile Vlăduț Gherman la o diferență de doar 5 voturi, iar despărțirea de funcția de edil s-a făcut cu scandal, fiind necesară intervenția jandarmilor pentru ca voturile să poată fi duse la Suceava.
Fostul primar Gherman a mai fost reținut pentru 24 de ore de procurorii fălticeneni pe data de 8 noiembrie 2013, care au reținut în sarcina acestuia faptul că, în calitatea oficială pe care o avea în cadrul Primăriei Slatina ca şi ordonator principal de credit, prin punerea în executare a unei rezoluţii infracţionale unice a blocat nelegal drepturile salariale pentru lunile septembrie şi octombrie 2013 pentru 59 de cadre didactice şi personal auxiliar de la Școala din Herla.
Mai mult decât atât, deşi în bugetul primăriei era alocată suma de 352.432 pentru plata drepturilor salariale, învinuitul a luat decizia de a nu deschide linia de credit pentru alimentarea contului de salarii pentru plata drepturilor salariale personalului instituţiei de învăţământ. Acesta a persistat în rezoluţia infracţională generând o stare gravă şi concretă de nesiguranţă şi oprobriu public.
Magistrații de la Judecătoria Fălticeni au respins atunci cerere de arestare formulată de procurori și au decis continuarea cercetărilor în stare de libertate.
SERGIU JIPA
Ziarul de pe Net