Intrarea vehiculelor la depozitul ecologic de deșeuri de la Pojorâta nu se face, deocamdată, conform legii.
Președintele Consiliului Județean Gheorghe Flutur a precizat ieri că “sunt bani pentru acest drum de acces.
Atunci când s-a lucrat acolo nu a fost avizul definitiv de la Compania Națională de Drumuri, a fost un aviz provizoriu.
Am reluat toate procedurile, am fost de mai multe ori pe teren și s-a ajuns la concluzia că mai trebuie o bucățică de 250 mp care să asigure racordul, intrarea cu mașinile către depozitul ecologic.
Nu vreau să comentez, normal când s-a început acea construcție trebuia aviz definitiv atunci.
Urmează ca Pojorâta să dea hotărâre, să ne dea 250 mp teren”.
Depozitul de gunoi din Mestecăniș, care va deservi zona de munte a județului, a fost finalizat, de acum urmând să se desfășoare licitația pentru desemnarea operatorului.
După ce Curtea de Apel Cluj a decis definitiv sistarea proiectului, Consiliul Local Pojorâta a dat în administrare suprafața de 9 hectare Consiliului Judeţean pentru încheierea proiectului pe fonduri europene.
Flutur a menționat că “au fost respectate toate etapele procedurale”, adăugând că urmează să fie organizată licitaţie pentru desemnarea operatorului, în timp ce directorul adjunct al Agenției pentru Protecția Mediului Iluță Cocriș a atras atenția că “în zona Mestecăniș nu este sit natural NATURA 2000, acolo a fost o fâneață cu ceva arbori răzleți.
Dacă, cumva, acest depozit va fi sistat, atunci chiar intrăm într-o criză gravă a deșeurilor, cu consecințe inimaginabile !”
În schimb, societatea civilă a organizat dezbateri și proteste care au adus în atenție “poluarea și distrugerea ireversibilă a zonei de munte” în cazul în care proiectul va continua.
Lucrările la depozitul de la Pojorâta, în valoare de 6,3 milioane euro, au fost executate de firma germană Bilfinger Baugesellschaft şi cea românească Concret Construct AG.
Depozitul este amplasat la o altitudine de circa 1.100 metri și ar urma să colecteze deșeurile din zona de munte a județului Suceava o perioadă de 10 ani ( capacitate 390.000 tone ) după care să fie acoperit cu pământ și înierbat.
DAN PASCARU