O dată cu sistematizarea Fălticeniului, era ridicat vizavi de Biserica Sfântul Ilie un ansamblu de blocuri care avea să găzduiască pe o latură, la parter, Casa Cărții Mihail Sadoveanu. În general, intrarea se făcea pe ușa din dreapta cum privim fotografia, pe acea parte fiind amplasată și scara care urca la nivelul superior, unde erau raioanele de papetărie și librărie.
La inaugurarea făcută cu fast, pentru a da un aer de respect pentru cultură, primarul Costică Arteni a invitat personalități ale scrisului din Moldova, printre care și scriitorul Grigore Ilisei, originar din Oprișeni. La tăierea panglicii, profesorii au fost îndemnați de partid (a se citi obligați) să vină însoțiți de pionieri și uteciști, la final având loc și un scurt spectacol.
Cărțile erau aranjate circular pe mese și pe rafturi la perete. Evident, la loc de cinste, inclusiv în geamuri, tronau operele alese ale tovarășului Nicolae Ceaușescu. Volumele mai solicitate se vindeau la pachet cu o carte de umplutură, la fel cum la restaurant, pentru a bea un vin bun, trebuia să cumperi și niște chiftele fără gust.
Oricum, oferta Casei Cărții era generoasă, iar prețurile suportabile.
Schimbarea regimului politic în decembrie ‘89 a diminuat și eficiența edificiului cultural. Asaltați de programele TV și apoi de internet, localnicii au cam uitat să citească, așa încât activitatea la Casa Cărții s-a redus treptat.
În 1991 unitatea a fost inclusă în lanțul național al unei cunoscute librării. Vânzările de carte au continuat să scadă, spațiul era de acum prea mare pentru cererea pieții, drept pentru care o perioadă au funcționat în interior afaceri mărunte, gen ateliere de reparații ceasuri și copiat chei.
Dar când e să nu meargă, nu merge și gata! Spațiul în continuare supradimensionat a creat dificultăți financiare proprietarului, care a găsit soluția – închiriere pentru un magazin chinezesc. Și așa a rămas Fălticeniul cu amintirea Casei Cărții…
TEODOR PUȘCAȘU
Ziaruldepenet.ro
Sursă foto : Facebook DORU GABRIEL BAIDA / MIHAI SPÎNU