Președintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România, dr. Alexandru Paziuc, consideră că deficiențele în promovarea asistenţei psihiatrice comunitare sunt cauzate atât de lipsa de informație și comunicare, cât și de deficitul legislativ.
El susține că se constată “o creștere îngrijorătoare” a comportamentelor de tip agresiv, asociate cu consumul de alcool și droguri, abandonul școlar, infracționalitatea juvenilă, abuzul asupra copiilor, femeilor și vârstnicilor.
Potrivit lui Paziuc, în prezent există “o lipsă a comunicării între instituțiile statului, care sunt hiperpolitizate și promovează nonvaloarea, fiind axate pe jocuri politice mai mult decât pe orientarea către nevoile de îngrijire.
Un element important este înființarea, dezvoltarea și susținerea serviciilor medico-psiho-sociale comunitare în scopul asigurării continuității îngrijirilor.
Se impune necesitatea colaborării dintre ministere și parteneriat public și privat la nivel local”.
Ideile au fost exprimate în cadrul conferinței și școlii de vară Bune practici în parteneriatele pentru dezvoltarea rețelei de psihiatrie comunitară organizate la cabana Rarău și la Toaca Bellevue Gura Humorului.
Au participat psihiatri, psihologi, asistenți sociali, medici legiști, medici de familie, alte specialități, reprezentanți ai societății civile din țară și din Germania, Republica Moldova și Ucraina.
DAN PASCARU