ZdpN v-a informat în legătură cu proiectul Ansamblul Memorialul Elitelor al Primăriei Fălticeni în colaborare cu Asociația Strada Mare.
CITEȘTE ȘI
ZdpN își propune să prezinte opinii pertinente referitoare la acest proiect, opinii care vizează exclusiv aspecte culturale, artistice și urbanistice, fără conexiuni politice sau economice.
Reamintim că proiectul prevede amplasarea pe aleea pietonală din Fălticeni (str. Republicii) a 60 de busturi, două arcuri ale recunoștinței și unui altar al eroilor.
Pe acest subiect a avut amabilitatea să ne răspundă prof.univ.dr. Daniel ȘANDRU, fost secretar de stat și șef al Departamentului CENTENAR din subordinea prim-ministrului și actual șef al Departamentului CENTENAR din cadrul Primăriei municipiului Iași :
“Specificând faptul că am în vedere exclusiv dimensiunea culturală, din perspectiva conservării memoriei istorice a comunității fălticenene a acestui proiect, consider că inițiatorii merită toate felicitările. Cred că aspectele de natură artistică și urbanistică pe care le implică proiectul trebuie dezbătute de specialiști, eu nefiind în măsură să mă pronunț. Întrucât o coordonată a acestui proiect vizează, din câte înțeleg, personalitățile fălticenene care au contribuit la efortul românesc din timpul Marelui Război și, astfel, la înfăptuirea Marii Uniri, subliniez că în toate intervențiile mele publice, atât în calitate de Secretar de Stat, coordonator al Departamentului Centenar din cadrul Cancelariei Prim-ministrului României ( poziție pe care am ocupat-o în perioada 9 august 2016 – 1 februarie 2017 ), cât și de director al revistei de cultură „Timpul” am susținut necesitatea ca legătura dintre trecutul și viitorul României să fie realizată, în contextul pregătirilor aniversării Centenarului actului istoric fundamental de la 1 Decembrie 1918, și prin intermediul unor ansambluri monumentale care să atragă atenția generațiilor prezente și viitoare asupra a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani.
Din câte cunosc, sunt extrem de puține astfel de inițiative la nivel național, și tocmai din acest motiv susțin realizarea acestui proiect la Fălticeni, oraș a cărui istorie culturală și intelectuală reprezintă, în sine, o valoare a patrimoniului nostru identitar. M-am bucurat să constat că, între busturile personalităților ce se vor regăsi pe Strada Mare se va afla și cel al locotenentului Vasile Niculescu, cel care, în toamna lui 1918, a zburat din Moldova spre Câmpia de la Blaj, într-un avion de epocă, lipsit de carlingă, la o temperatură de -40 de grade Celsius, pentru a transporta documente trimise de autoritățile Statului Român, refugiate la Iași, documente indispensabile pentru realizarea Marii Uniri.
Din punctul meu de vedere, Memorialul Elitelor de la Fălticeni poate reprezenta un model pentru ceea ce ar trebui să se realizeze inclusiv la nivelul Capitalei României în perspectiva celebrării Centenarului.
Cred că proiectul fălticenean poate reprezenta nu doar o cuvenită reverență față de înaintașii noștri, ci și o legătură simbolică între prezent și modul în care trebuie să se construiască, meritocratic, România viitoare.”
Toți cei care doresc să-și expună documentat opiniile o pot face la reporter@ziaruldepenet.ro.
Cele mai interesante păreri artistice, culturale și urbanistice vor fi publicate.
.
.
.
SERGIU JIPA
Intr-adevar, gestul cultural e de laudat dar oare asta scuza asa o tampenie de realizare arhitectural-urbanistica? Daca puteti afisa mai multe detalii despre proiect o eventuala analiza ar fi si mai expresiva si bine documentata. Este de laudat initiativa ZDPN in orice caz!
Un proiect atît de important necesită o campanie de dezbatere publică. Dacă ar fi să-mi ceară cineva părerea, aș spune că
– nu numărul personalităților este important, ci lista exhaustivă a acestora, însoțită de date biografice, confirmată selectiv prin vot public
– personalitățile trebuie să fie reprezentate artistic nu prin busturi așezate obositor pe un soclu, ci prin instantanee statuare ale unor poziții din viața de zi cu zi a celor omagiați (ex.: Birlic în mărime naturală, gesticulînd; Sadoveanu, pe o bancă, lîngă Lizuca și Patrocle etc.
– fiecare element/grup statuar trebuie să fie țintit cu o legendă în lb română și în (măcar engleză și franceză) cu prezentarea personalității și, foarte important, cu precizarea că X s-a născut/a trăit/a profesat/a trecut/a murit în Fălticeni.
– pare a fi o idee bună amplasarea unor “arcuri de triumf” la capetele aleei pietonale, nu și ideea cu poarta care să aducă aminte de anul 1918 (este ceva forțat, nu văd legătura dintre acel moment și cele mai multe dintre personalitățile care ar putea să fie nemurire pe Strada Mare din Fălticeni.
– în fine, acest proiect ar trebui să fie dezvoltat cu reabilitarea și “antichizarea” frontului clădirilor de pe pietonala Republicii, de la Adormire pînă în Piața Nada Florilor.
– nu mai spun de naționalizarea pergolei din fața Cinema Doina, și de construirea, acolo, a unui amfiteatru pentru diverse activități artistice.
REGIUNI/PROVINCII ISTORICE ROMÂNEȘTI „INVENTATE” DE SOARTĂ (BASARABIA ȘI BUCOVINA) SAU DE ISTORICI (CRIȘANA) AU STEMELE POSTATE PE MONUMENTUL CENTENARULUI MARII UNIRI (CARE ARATĂ DE PARCĂ AR FI UN ADEVĂRAT ARC DE TRIUMF ȘI POATE CĂ NU ESTE RĂU), DAR DOBROGEA ȘI OLTENIA NU AU NICIUN FEL DE STEME/SIMBOLURI?
NE REZUMĂM DOAR LA MUNTENIA (CE-I DREPT, PRINCIPALA COMPONENTĂ A TĂRII ROMÂNEȘTI AȘA CUM A FOST ÎN 1417, SPRE FINALUL DOMNIEI LUI MIRCEA CEL BĂTRÂN) ȘI NU FACEM NICIO MENȚIUNE LA PROVINCIA DE UNDE ESTE PRIMUL ROMÂN CARE A REALIZAT UNIREA?
IAR ASTA ÎN ORAȘUL CARE SE AFLĂ PE LOCUL 3 PE ȚARĂ CA NUMĂR DE PERSONALITĂȚI CULTURALE?
ȘI ÎNCĂ TOATE ASTEA ÎN RELAȚIE/LEGĂTURĂ CU CENTENARUL MARII UNIRI?
PRECIZEZ CĂ NU SUNT OLTEAN ȘI, PENTRU GLUMEȚII DE OCAZIE, PRECIZEZ CĂ NICI PĂRINȚII MEI NU SUNT OLTENI. TOTUȘI, FACEȚI CEVA, DLOR!
1/ UNIREA nu înseamna doar oameni, ci si PAMANT si RESURSE Românesti.
2/ Un Om precum dl prof. POROF, sau un altul precum dl prof. CRACIUN, ar putea fi consultati pentru a pune în valoare si RESURSELE NATURALE ale Zonei Falticeni, de geologie, botanica, zoologie, etc. La fel, toti profesorii din toate institutiile de învatamânt din Zonà, ar trebui implicati. La fel si copiii, elevii, studentii, parintii; toate familiile din Zona Fàlticeni, de la mic la mare! Inclusiv DIASPORA!
Toti ar trebui sa constientizeze ceea ce au sub picioare si în zonà, iar lucrul asta nu se poate face, decât implicându-i activ, pe TOTI, UNITAR, ca de-aia sarbatorim UNIREA!
3/ Judetul Suceava numara peste 80 de PERIMETRE MINIERE. Detine ZACAMINTE de : URANIU, AUR, ARGINT, CUPRU, PLUMB, ZINC, MANGAN, SARE, BARITINA, SULF, GAZE NATURALE, PETROL, HUILA, TURBA, ROCI UTILE, APE MINERALE.
4/ TOATE aceste RESURSE NATURALE ar trebui sa se regaseasca expuse în întreg orasul Falticeni în CASETE SECURIZATE si în întreaga zonà, pentru ca TOTI oamenii sa constientizeze ce au sub picioare!!! Iar ei sa fie Primii care investesc în exploatarea si utilizarea acestor resurse! Ei sa fie primii ajutati de admnistratiile locale în obtinerea de subventii si fonduri si în sustinerea activitatilor în aceste zone. Pentru ca mai apoi toate aceste MATERII PRIME sa nu fie trimise la export, facute cadou strainilor, ci prelucrate si vândute la preturi scumpe pe piata internationala (sustinând astfel economia loccala si pe toti românii din acest spatiu).
5/ Acestor resurse ar merita sa le fie amenajat un spatiu, o GALERIE SPATIOASA, unde sa se regaseasca toate expuse, pâna nu e prea târziu!!!
Avem un Muzeu al “Stiintelor Naturii”, dar natura “moarta”, nu e de ajuns! Puneti si aceste ZACAMINTE valoroase, unice ca însemnatate, pentru a arata generatiilor viitoare bogatia acestor teritorii, nu doar în intelectuali, ci si în resurse naturale (din fiecare câte putin). Pastrati macar o firimitura, o bucatica din ce-i al nostru, din ce-i în solurile noastre; pâna nu carà strainii totul si ne îngroapa de vii!
6/ NATURA, Fauna si Flora Zonei ar trebui sa fie reprezentate, protejate, într-o zona deschisa precum cea a Iazurilor, a Parcurilor (23 August, Casa Cartii, Gradini) si nu numai.
7/ LIVEZILE ce înconjoara orasul, ar trebui protejate, sustinuti proprietarii, încurajati sa opteze pentru soiuri românesti si pentru pastrarea acestor suprafete acoperite cu copaci si nu defrisate si lasate sa pasca oile în ele. Iar produsele si tratamentele chimice INTERZISE, înlocuite toate cu tratamente naturale, cu elemente ce se gasesc în natura. Apoi sprijinita APICULTURA, caci prezenta Albinelor e Vitala. Fara Polenizare, nimic n-ar mai exista.
8/ Promovati STATIUNEA DE CERCETARE POMICOLA si expuneti tot ce tine de activitatea sa de-a lungul timpului si pâna în prezent. Si poate n-ar fi rau, ca Primaria sa mai sprijine si aceasta structura utila, cu ceva fonduri, din când în când (ptr pitizipoance gen Alina Eremia si altele si altii care fac play-back la Zilele Orasului, s-au gasit bani, la fel si ptr biserici; poate s-or gasi si ptr aceasta institutie).
9/ Promovati obligatoriu si BANCA DE RESURSE GENETICE VEGETALE SUCEAVA. E UNICA în întreaga Românie!!!
10/ Un CATALOG al ZACAMINTELOR Bucovinei si ale Zonei Falticeni si o CARTE despre ISTORIA MINERITULUI în Bucovina si FAMILIILE de MINERI din Zonà, ar fi binevenite la acest centenar. Ar fi ca si cum am arata tuturor strainilor (ipocriti) ca ne cunoastem Trecutul, Istoria, Sacrificiile, Resursele Naturale, Inaintasii, Viata acestora si ca intentionam sa le pastram si sa luptam cum putem pentru ele. Dându-le la o parte, sau omitându-le din aceste manifestari cultural-istorice, e ca si cum am omite TOT pentru ce s-a varsat atâta sânge de român! Inclusiv sângele marelui domnitor Unionist Mihai Viteazul, ucis miseleste în urma unui complot politic si-a unor intrigi similare cu ceea ce se întâmpla si în prezent pe scena politica româneasca. Un stat, nu e TARA, nu e PATRIE, fara teritoriu, fara PAMANT! Un stat nu e doar o foaie de hârtie sau o harta aievea, ci e PAMANT VIU! Iar pamântul înglobeaza tot ce înseamna viata si resurse naturale si activitate umana.
11/ Noi, pâna acum, am supravietuit, ca neam, tocmai pentru ca am avut aceasta natura alaturi, care ne-a protejat, dar care, daca noi o vom sacrifica si-o vom distruge, nu va mai fi decât o amintire sinistra, iar noi niste cadavre goale, putrezite pâna la radacina si fara de identitate.
Nu trebuie omise, nici macar involuntar aceste date despre PAMANTUL Bucovinei, despre ZACAMINTELE si RESURSELE NATURALE ale Bucovinei, despre FAUNA si FLORA BUCOVINEI, despre STRAMOSII BUCOVINEI si lupta lor pâna la sacrificiul suprem pentru ca ei, care au fost mereu dati la o parte, de la masa “granzilor” (de fapt a Mafiei hotesti a auto-intitulatelor “mari puteri”), sa poata negocia si pàsi drept si demn pe aceste meleaguri, constienti fiind de tot ceea ce-i înconjoara (în cer si-n adâncuri).
12/ O HARTA actualizata a RESURSELOR NATURALE ale întregii Bucovine ar fi vitala. Iar acest centenar ar fi un bun prilej ca ea sa fie realizata, editata si distribuita Gratuit în numar cât mai larg, daca s-ar putea, întregii populatii a Zonei si Consultabila Gratuit Online, pe Toate site-urile de informatie locala. Nu doar strainii trebuie sa stie sau sa primeasca pe tava informatii despre noi si resursele noastre, ci noi ca români, sa fim Primii Informati despre resursele noastre. De asemenea un CATALOG, sau o CARTE cu MARTURII ALE tuturor MINERILOR din Bucovina (inclusiv pensionarii) ar trebui editata. Oamenii acestia NU trebuie redusi la tacere si umiliti si jigniti. Ei trebuie lasati sa vorbeasca, sa depuna marturie despre TOT ce stiu si sa se adreseze generatiei tinere. Inclusiv tinerii din Diaspora, ar trebui sa aibe acces la aceste marturii.
14/ Apoi, ati uitat cu desavârsire LUMEA RURALA, SATUL ROMANESC, baza, originea si stâlpul de capatâi al acestui popor! Si aceasta lume si acesti oameni, ar trebui reprezentati cumva. Iar aici fiecare din cele peste 22 de COMUNE ale Zonei Fàlticeni, cu TOATE SATELE din Zonà, ar trebui implicate în acest proiect. Toti, din fiecare sat, ar trebui sa participe activ, sa fie încurajati sa se implice, sa-si aduca si ei contributia, cu orice : de la obiecte traditionale, utilaje vechi, la tesaturi, acte, desene, picturi, TOT!
La fel cum s-a pus atâta pret pe Minoritatile din Bucovina (secole la rând), asa a venit timpul acum sa punem pret pe Românii Noastri, de ieri si de azi si sa nu-i mai sacrificam si umilim, ci sa-i ascultam si sa-i punem în valoare. Sa ne punem în valoare în modul cel mai frumos si holistic cu putinta,IDENTITATEA NOASTRA de : Români Uniti!