Deputatul PSD Suceava Cătălin Nechifor l-a pus într-o situație jenantă pe liderul Organizației Județene, senatorul Ioan Stan, după alocarea fondurilor prin Programul Național de Dezvoltare Locală, anunțată cu mare tam-tam de ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh.
Județul Suceava a primit suma de 928.525.098 lei (aprox. 20,6 milioane euro) pentru 254 de proiecte.
CITESTE
Nechifor spune: “Sper să nu se supere nimeni, dar ca să iei coroniță, e necesar să închei niște medii și să faci și media aritmetică la final, pe ansamblu.
La o prima privire, suma de 928,525 milioane lei e cea mai mare din țară.
Dar, dacă ne uităm mai atent și înțelegem că un județ e alcătuit din localități, iar acestea au o anumita populație, se cuvine să coborâm analiza mai departe și să înțelegem, spre exemplu, clasamentul alocărilor pe număr de localități și, de ce nu, per capita, adică raportat la populația care locuiește într-un județ.
Ținând cont de principiile enunțate de minister, prin care alocările țin cont de gradul ridicat de sărăcie, de populație și suprafața mare, precum și de numărul mare de unități administrativ teritoriale, eu consider că pentru Suceava ar fi trebuit să fie alocările mai mari.
Nu de alta, dar ca suprafață suntem pe locul 2 în țară, ca populație suntem între primele județe și ca număr de localități, locul 1, cât despre sărăcie, ei bine aici stăm mai bine, undeva după Iași și cam egali cu Bacăul, dar peste Neamț, Vaslui și Botoșani.
Lucrurile nu mai stau chiar atât de roz pentru județul nostru pentru că, din păcate, nici măcar la nivelul regiunii de dezvoltare Nord Est nu suntem pe primul loc.
Ba chiar suntem pe ultimul loc la media alocărilor raportată la numărul de localitati. ( … )
Revenind la regiune, clasamentul arată cam așa : 1 Botoșani (10,869 mil lei / localitate și coeficient de 2.04), 2 Vaslui (10.256 mil lei / localitate și coeficient de 2.35 ), 3 Neamț (9.714 mil lei / localitate și coeficient de 1.78) 4 Bacău (8.893 mil lei / localitate și coeficient de 1.34) și locul 5 Iași (8.482 mil lei / localitate și coeficient de 1.07).
Evident, locul 6 Suceava, cu 8.144 mil lei, media alocărilor raportată la numărul de localități. (…)
Cred că ar fi trebuit să se aloce mai multe resurse, ideea este că au mai fost foarte multe proiecte care nu au fost admise la finanțare, oare să fi fost ele insuficient de bine fundamentate pentru a fi declarate eligibile ?
Să fi greșit primarii în elaborarea lor ?
Cert este că foarte multe au fost depuse pe drumuri comunale, dar și judetene și în acest moment nu am cunostință de motivele care au stat la baza faptului că nu au fost selectate”.
Anterior, Stan declarase că “numărul mare de proiecte aprobate contrazice retorica profund demagogică a unor lideri județeni ai PNL Suceava, care au afirmat că Guvernul PSD – ALDE ignoră finanțarea proiectelor pentru județul Suceava.
La finanțare au avut prioritate școlile, grădinițele, infrastructura de apă și canal, dispensarele, dar și infrastructură rutieră, așa cum a fost prevăzut în programul de guvernare al PSD și în strategia Ministerului Dezvoltării.
Putem afirma că toate localitățile precum și Consiliul Județean au primit finanțări, indiferent de culoarea politică a primarilor, fapt ce demonstrează preocuparea guvernului PSD-ALDE pentru dezvoltarea comunităților și nu pentru lupta politică, așa cum s-a întâmplat atunci când Consiliul Județean a distribuit către localități sumele pentru echilibrarea bugetelor locale”.
.
.
.
DAN PASCARU