Rădășeniul a redevenit un primitor loc de întâlnire pentru amatorii de SF și de cunoaștere, în general, cu prilejul taberei Asphar, organizată de Academia de Aventură Pământul Viu Fălticeni.
Deși joi, în prima zi, programul a fost decalat din cauza vremii mohorâte, nu puteau lipsi jocurile interactive de cunoaștere și de socializare, organizate de Alexandra Ceornei, dezbaterea despre arte cu Antonio Stanca, recitalul de muzica folk ( Bob Dylan ) al prof. George Mahalu la chitară si muzicuță și discuțiile despre propriul volum Poezii in ritm Bob Dylan.
Programul a fost întregit cu recitalul de caval si fluier al lui Constantin Urzică, acompaniat de Alexandra Ceornei la percuție și voce. Interesante au fost discutiile despre folclorul românesc coordonate de Antonio Stanca și Vlad Sibechi, iar vizionare de film SF, grija lui Daniel Brajinca, a încheiat cum nu se putea mai bine prima zi. Se cuvine, totodată, să aducem mulțumiri Ramonei Dănilă pentru pregătirea delicioaselor bucate.
Vineri a fost, la Rădășeni, multă socializare, ca un remediu la vântul puternic de final de iulie. Alături de Mircea Nanu-Muntean și Constantin Horbovanu a conferențiat Adrian Vornicu, iar Adela Şulea, în vârstă de 8 ani, a încântat cu recitări de poezii. Apropo, cea mai tânără participantă avea un an și două luni…
Atmosfera tihnită a inclus recitalul Ciprian Gagiu la pian, Alexandra Ceornei voce, Constantin Urzică caval, fluier, tilincă, altfel spus jazz si etno cât cuprinde. Poate că nici n-ar trebui să mai spun că poveștile au continuat până spre dimineață, dar o fac pentru a justifica de ce unii s-au trezit mai greu…
În ziua a 3 –a, participanții la Asphar au urmărit scurt-metrajul De refugio realizat de Cătălin Badea Gheracostea, iar atenția le-a fost atrasă, chiar dacă cu inerentele întreruperi cauzate de calitatea semnalului, de conferințele Skype via SUA cu subiecte ecologice și de astronomie, susținute de Yulia Peralta și Dragoș Zaharescu.
Lecturile i-au adus în prim-plan pe Andrei Fediuc – colaborator Licart si Alecart, Vlad Sibechi, George Sauciuc ( care a anunțat un concurs pe tema SF Refugiul ), Cezar Adomnitei, Florentin Haidamac cu viitorul roman Fantoma, în timp ce Mircea Nanu-Muntean a prezentat veșnicele mistere de la Nazca.
Discuțiile libere l-au adus pe George Sauciuc în ipostaza de a întrevedea o lume super tehnologizată, primii pașii fiind făcuți de pe acum. Și pentru că ZdpN este citit și de amatorii de SF, îi invităm să conceapă și să expedieze la cilsuceava@gmail.com un text cu tema refugiul de 1-5 pagini, tnr, 12, la 1,5 distanțare, până pe data de 3 septembrie, toti participanții urmând să primească o carte semnată din biblioteca CIL, iar căștigătorii vor încasa și premii în bani.
Cristian Fetcu, unul dintre sufletele organizării, a prezentat o istorie a debarcării din Normandia, semn că istoria face casă bună cu știința.
Ultima zi a taberei din Rădășeni a fost una a bilanțului, dar și a proiecției concertului War of World (mulțumiri, Ciprian Ciaunică!), a jocurilor interactive și audițiilor muzicale. Desenele satirice cu temă SF semnate de Doru Axinte i-au amuzat pe participanți, dar le-au dat și de gândit, nu de alta, dar de multe ori nu vedem bârna din ochii noștri…
Dacă tot privim spre viitor, viitoarele proiecte ar fi lansarea cărții lui Nanu-Muntean La crâșma lui Ilie, în paginile căreia se vor regăsi mare parte dintre participanți, iar pentru anul viitor s-a programat deja o conferință a subsemnatei despre scriitori contemporani locali de SF.
Ce a însemnat, pe scurt, Asphar 2017 ? Simplu, citiți mai jos…
Olivian Rogojanu : “Tabăra asta o văd ca pe o nouă formă de libertate, poți face chestii pe care nu le faci în viața de zi cu zi, iar ce faci, o faci într-un mod special”.
George Sauciuc : “În ciuda faptului că au fost mai puțini participanți decît în anii anteriori, efervescență manifestării a fost mai puternică datorită implicării acestora”.
Bianca Pavel : “Am venit în această tabără pentru că prietenii mei mi-au povestit de anii trecuti și ce activități se desfășurau, ceea ce m-a facut interesată. M-am simtit foarte bine în mediul liniștit al taberei, m-am distrat, dar am și învățat. Diferitele conferințe despre fizica cuantică sau astrobiologie m-au făcut să îmi îmbunătățesc cultura generală și punctul de vedere. Abia aștept următoarea ediție !”
Cristian Fetcu : “ASPHAR este copilul din povești care crește într-un an cât alții în șapte și care are puteri miraculoase. Îmi place să cred că tabăra e un copil minune în preajma căruia se crează conexiuni miraculose. Spun acest lucu nu ca o metaforă, ci ca un mare adevăr, tabără are deja o viață a ei , capacitatea de a crea stări pe care noi le putem doar bănui. Dacă e să vorbim de elementele noi din program, anul acesta fructele acestor conexiuni au fost concertul live de muzică jazz cu tema “Nature feelings” susținut de Ciprian Gagiu ( pian ), Alexandra Ceornei ( voce, cahon ) și Constantin Urzică ( caval, tilincă și fluier ). Un alt element nou a fost dezbaterea realizată pe skype cu Dragoș George Zaharescu de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, Georgia pe tema De la stele la biosferă. Mai mult decât o tabără sci-fi, ASPHAR e sinonim e un loc de întâlnire al sentimentelor încă necorupte de rutină și monotonie”.
–
–
–
ALMA GAVRIL
Sursă foto: Asphar & DANIEL BRAJINCA