Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Raluca Stăncescu, a fost suspendată din funcție, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, aceasta fiind trimisă în judecată prin rechizitoriul DNA Suceava pentru fapte de corupție.
Stăncescu va fi judecată de magistrații Curții de Apel Suceava pentru infracțiunile de șantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiției, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și conflict de interese.
Potrivit anchetatorilor, în octombrie 2015, Stăncescu împreună cu un apropiat al acesteia, Cătălin Stavără, folosindu-se de autoritatea conferită de funcția sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane.
Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile ( apartament și garsonieră ), situate în municipiul Botoșani, în favoarea unei rude a lui Cătălin Stavără.
În perioada 30 octombrie 2015 — 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat în mod direct pe Constantin Batcă, agent de poliție în cadrul Poliției municipiului Botoșani — Biroul de Investigații Criminale să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală față de Stavără, pentru săvârșirea unei infracțiuni de lovire sau alte violențe, în scopul îngreunării cercetărilor penale și favorizării acestuia din urmă.
Pe 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Batcă să-i pună la dispoziție, fără drept, un suport optic ce conținea înregistrări ale unor camere de supraveghere ( mijloc de probă în același dosar penal menționat mai sus ) în vederea favorizării lui Stavără, lucru pe care agentul de poliție l-a și făcut în cursul aceleiași luni.
Pe 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, lui Stavără, date nedestinate publicității, cu caracter confidențial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.
În același dosar au fost trimiși în judecată și Stavără, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj și Batcă, pentru favorizarea făptuitorului, fals intelectual în formă continuată și compromiterea intereselor justiției.
De asemenea, în judecată a fost trimis și șeful Serviciului Județean Anticorupție Botoșani, Bogdan Buliga, urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.
Suspendarea Ralucăi Stăncescu este cea de-a doua decizie de acest gen din ultimele 3 luni, după ce în iulie prim-procurorul a rămas fără funcție, ca urmare a arestării preventive.
Ulterior, pe 26 septembrie, CSM a revocat suspendarea, pe fondul înlocuirii măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar.
SORIN NICA
A fost sau n-a fost? Este sau nu mai este? Păi, acum vreo două săptămâni vorbeați de un nou dosar ratat al DNA, că Stănescu a fost reinstalată în funcție, azi spuneți că e din nou suspendată. Ați putea să mă lămuriți? Eu, dacă vreau să întreb care mai e stadiul dosarului drumarului din Botoșani în care și fostul președinte al CJ Suceava Cătălin Nechifor, este parte, pe cine întreb, pe Stăncescu sau pe cine?