Având în vedere că vor urma campanii de reduceri ale comercianților din mediul on-line, Inspectoratul de Poliţie Suceava recomandă să respectaţi câteva reguli pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor în mediul online:
Folosiţi autentificarea multi-factor pentru toate conturile online
Acest lucru înseamnă că, pe lângă parolă, va trebui să introduceţi un cod de verificare pe care îl veţi primi pe e-mail sau SMS atunci când veţi dori să accesaţi conturile. Dacă un site observă că cineva încearcă să intre în contul dvs. de pe un dispozitiv nou, se va trimite un cod de verificare pentru a se asigura că într-adevăr sunteţi dvs.
Nu faceţi cumpărături online când sunteţi conectat la reţele Wi-Fi publice
Reţelele Wi-Fi publice sunt de cele mai multe ori nesigure şi pot fi atacate cu uşurinţă de hackeri pentru a obţine datele personale ale utilizatorilor. Dacă folosiţi o astfel de reţea este recomandat să utilizaţi şi un serviciu VPN (reţea privată virtuală), care vă va cripta datele.
Asiguraţi-vă că site-ul are certificat SSL (foloseşte https în loc de http) înainte de a face tranzacţii financiare
Site-urile care au certificat de securitate SSL (folosesc https://) protejează informaţiile personale introduse de utilizatori, un aspect foarte important de care ar trebui să ţineţi cont.
Menţineţi antivirusul actualizat
Pentru a fi cu un pas înaintea hackerilor care dezvoltă noi metode pentru a ataca dispozitivele, instalaţi update-urile pentru programele de protecţie imediat ce acestea sunt disponibile.
Schimbaţi periodic parolele şi folosiţi parole unice pentru fiecare cont în parte
Aceasta este o practică esenţială pentru a evita să deveniţi victime ale atacurilor online, hackerii profitând de faptul că mulţi oameni folosesc o singură parola pentru toate conturile lor.
Nu accesaţi linkuri şi fişiere necunoscute
Reamintim pericolul email-urilor de tip phishing, care folosesc linkuri şi fişiere false pentru a obţine acces la datele personale ale victimei.
Nu uitaţi să schimbaţi parolele setate de producători pentru toate programele pe care le folosiţi
Producătorii folosesc parole simple (ex. „parola123” sau „admin”), care sunt printre primele pe care hackerii le încearcă atunci când vor să vă atace dispozitivele prin intermediul acestor programe.
Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere
Păstraţi o evidenţă a tranzacţiilor efectuate pe Internet, inclusiv a adresei paginii de Internet a comerciantului. Numeroase magazine online trimit clienţilor mesaje pe e-mail cu detaliile achiziţiei efectuate – asiguraţi-vă că le-aţi salvat sau imprimat.
Înainte de a face achiziţia, citiţi politica de livrare şi returnare, care ar trebui să se afle pe pagina de Internet a comerciantului. Cautaţi un număr de telefon sau o adresă de e-mail şi notaţi-le în cazul în care aveţi nevoie de informaţii suplimentare.
Evitaţi mailurile cu oferte neobişnuite
În perioada reducerilor puteţi primi e-mailuri cu oferte înşelătoare, de obicei prea avantajoase ca să fie adevărate, sau cu informări despre probleme cu o comandă sau un cont de cumpărături. Acestea sunt cele mai întâlnite metode prin care infractorii cibernetici încearcă să vă facă să accesaţi link-uri care nu ar trebui să fure informaţii personale sau să vă infecteze dispozitivele.
Nu divulgaţi codul PIN
La o tranzacţie online cu cardul nu vi se solicită codul PIN sau parola de internet banking. PIN-ul se foloseşte doar la bancomate şi la terminale de plată.
SORIN NICA