*campionul național din anul 1979 și câștigătorul Centurii de Aur la categoria mijlocie în anul 1981 face un apel la oamenii de afaceri din zona Fălticeni să-l sprijine
Imaginea boxului a avut mult de suferit în anii de după revoluție deoarece sportivi cu rezultate importante au sfârșit ca locotenenți sau bodyguarzi ai unor interlopi și și-au vândut talentul și pumnii pentru trei lei. Un apus trist pentru niște bărbați în toată firea, care și-au câștigat greu medaliile, iar apoi le-au aruncat în mocirlă și au ales paraua ieftină a șmecherașilor cu pretenții de Don.
Parcă desprins dintr-o lume demult uitată, un fost campion se luptă singur să schimbe această optică și vrea să atragă copiii prezentându-le noblețea și eleganța ringului. El le vorbește părinților despre beneficiile sportului cu mănuși și crede că șansa multor copii poate fi descoperită odată cu priceperea tainelor boxului.
Campionul Gheorghe Butnaru, un bărbat înalt, atletic, cu un mers ușor legănat, care îți dă senzația că se află în ring și atunci când se plimbă prin oraș, trăiește și respiră în acest sport de o viață. Iar pepinieră la care muncește el prinde contur pe zi ce trece, iar copii care vin la sală să învețe box de la maestrul Gică încep să aducă rezultate.
La începutul acestei luni, a mers împreună cu unul dintre elevii săi la Iași, și l-a urcat în ring după doar 3 luni de box. Și Robert Roman, un puști de 12 ani, nu l-a dezamăgit, reușind să se lupte cot la cot cu un ieșean care face box de 5 ani.
“Roberto Roman a făcut un meci foarte frumos cu un ieșean care avea experiență 5 ani și el doar 3 luni de box. Adversarul lui a participat la campionatul național și a luat locul trei și Roberto s-a bătut cu el fără probleme. Are un viitor foarte bun și cred eu că va ajunge un mare campion pentru că are calități”, spune Gheorghe Butnaru despre elevul său.
“Am vrut să vin și eu la box să văd cum este. Am făcut sac la început, așa cum se face în box, iar domnul antrenor mi-a spus că am talent și am decis să mă țin de sportul acesta. Și acum încerc și muncesc din greu să devin un campion”, ne-a mărturisit Roberto Roman, elev în clasa a V-a la Școala gimnazială “Ion Irimescu” din Fălticeni.
Un alt elev bun al lui Gheorghe Butnaru este Sebastian Găină, elev în clasa a VIII -a la aceeași școală, și cu care a mers la mai multe competiții în Iași și Suceava. Băiatul visează să ajungă un mare pugilist și să fie luat de un club puternic.
“Am ales acest sport deoarece mi s-a părut foarte interesant și cred că voi ajunge un sportiv foarte bun. În viitor, sper să câștig meciurile importante pe care le voi avea și poate voi ajunge la un club mai mare”, ne-a declarat Sebastian Găină.
“Se poate ajunge foarte ușor, muncă trebuie și rezultate cât mai apropiate. Am vorbit deja cu cei de la Steaua și de la Dinamo, le-am zis că am copii buni și îi pot lua acolo. Vor boxa și pentru Fălticeni, și pentru clubul la care vor merge. Sunt posibilități, se poate face o dublă legitimare. Noi nu avem bani și posibilități să mergem la competiții, însă dacă am găsi ajutor la oamenii de afaceri din zonă, ar rămâne copiii aici ”, spune cu amărăciune Gheorghe Butnaru.
Lipsa banilor este o piedică în dezvoltarea tinerelor talentelor de la Clubul Sportiv Gheorghe Butnaru din Fălticeni, iar antrenorul este nevoit uneori să mențină activitatea din pensia sa. Câteva societăți din localitate i-au înțeles demersul și l-au sprijinit – Alma Clinic, Romfour și Elbi SA., dar nevoile sunt altele pentru a face performanță.
„Avem nevoie de sprijinul societăților din oraș, al oamenilor care iubesc sportul și stilul de viață sănătos pentru a putea face deplasările necesare cu acești copii, să cumpărăm saci și mănuși. Vom reuși să facem performanță și va ieși o treabă bună. Începutul este foarte bun. Mă bucur că pot să fac ceva în Fălticeniul acesta frumos”, a concluzionat Gheorghe Butnaru.
Cei care vor să ajute boxul fălticenean pot face donații:
Clubul Sportiv Gheorghe Butnaru Fălticeni
Cont RO71BRDE340SV62191203400 Banca BRD Fălticeni
Telefon 0755.065.849
MIHAI SPÎNU
reporter@ziaruldepenet.ro