* Grigore Pop a susținut că primarul i-a dat un acord verbal înainte de a se apuca de compartimentat clădirea deja existentă
* edilul Coman părăsise sala de ședințe în grabă, cu câteva secunde înainte, sub pretextul că trebuie să semneze câteva acte
Ședința de azi a Consiliului Local Fălticeni s-a terminat într-un mod foarte interesant, cu legătură directă la contractarea serviciilor unei firme specializate în lucrări de desființare a construcțiilor neautorizate.
Primarul PSD Cătălin Coman avea în vedere punerea în practică a măsurilor dispuse în martie 2017 și menținute, prin decizie a Judecătoriei Fălticeni, în mai, de dezafectare a construcției neautorizate din apropierea Casei Culturii.
În proiectul inițiat de Coman se preciza: “Cheltuielile privind desființarea construcției neautorizate vor fi suportate din bugetul local, urmând ca sumele să fie recuperate de la contravenienții Grigore Pop și Viorel Catrina” și că “sancțiunea constă în obligarea la plata amenzii de 1.000 lei și desființarea extinderii construcției fără autorizație de construire”.
Un raport al Direcției de Urbanism din Primărie preciza că “în urma controlului efectuat la 15.12.2015 s-a constatat că, construcția de 33 mp. edificată în 2003 conform autorizației de construire emisă pe numele Ion Titianu Asaftei a fost extinsă ilegal, fără autorizație de construire, pe terenul aparținând domeniului public cu 26 mp. după încheierea contractului de vânzare-cumpărare din iulie 2013 dintre Asaftei și Grigore Pop”.
Viorel Catrina este noul proprietar, conform unui act de vânzare-cumpărare din aprilie 2014.
În timpul dezbaterii proiectului, Coman a spus că “certificatul de urbanism nu poate fi folosit pentru că se află pe domeniul public”, iar avocatul lui Viorel Catrina a punctat că “există dosar pe rolul Judecătoriei Fălticeni, automat s-au suspendat efectele procesului verbal de contravenție, iar la Tribunalul Suceava există dosar de solicitare eliberarea autorizației de construcție, solicităm să nu puneți în aplicare măsura”.
Coman a completat: “Acolo este o construcție neautorizată pe domeniul public, indiferent cum va evalua, asta este soluția.
Reclamantul a solicitat instanței să intre în legalitate și răspunsul a fost negativ, nu am fost noi, Primăria, cei care am dat în judecată, deci cumva și-a găsit singur de treabă, ca să fiu mai plastic…
S-a lipit de Casa de Cultură, o să procedăm la respectarea legii, contractul de concesiune se referă la altă suprafață, nu există nici autorizație de construcție.
De concesiune nu ne legăm, e în condițiile legii, discutăm de extinderea realizată ilegal.
Lucrurile sunt clare, noi am câștigat de două ori procesul, dar continuăm, dacă așa spune legea, așa facem”.
Proiectul a fost votat cu mențiunea că dezafectarea construcției va fi pusă în aplicare după definitivarea cauzei.
* Coman a plecat rapid înainte să ia cuvântul Grigore Pop
La finalul ședinței, înainte de punctul diverse, Coman s-a ridicat grăbit de la masă, spunând “îmi cer scuze, trebuie să semnez hârtiile astea”, dar a continuat prin a-i invita pe consilieri să ia parte la depunerea de coroane de flori, pe 1 Decembrie.
Grigore Pop a cerut cuvântul și a lansat o acuzație directă, auzită de consilierii locali : “Spațiul de la Casa de Cultură nu l-am făcut de capul meu.
Dl primar mi-a cerut 1.000 euro, am dat banii în camera aia de acolo (și a arătat cu mâna spre anticamera primarului, unde stă secretara acestuia, și spre biroul primarului n.r.) pentru a face acolo, la Casa de Cultură, nu am făcut de capul meu.
Se va stabili în instanță, dar de ce nu a venit nimeni acolo peste mine, să facă o reclamație ?”
–
–
–
SERGIU JIPA
FOTO/VIDEO: MIHAI SPÎNU