Ziua Bucovinei a fost marcată, azi, la Suceava cu depuneri de jerbe de flori la monumentul Unirii, după care a avut loc inaugurarea şi sfinţirea sălii Bucovina de la Consiliul Judeţean ( modernizată cu 2,2 milioane lei ) și acordarea Ordinului Naţional Pentru Merit în grad de Ofiţer maicii stareţe de la Mănăstirea Voroneţ, stavrofora Irina Pântescu.
Şedinţa solemnă dedicată Zilei Bucovinei a debutat cu evocarea momentului 28 noiembrie 1918 de către șeful CJ Gheorghe Flutur.
La ședința festivă au luat parte câțiva parlamentari, aproximativ 40 de primari, consilieri locali și județeni, invitați din partea Președinției ( Sergiu Nistor ), Ministerului Culturii ( Ștefan Nițulescu ), Prefecturii ( Mirela Adomnicăi ), raionului Soroca ( Vladimir Nicuța ) și regiunii Cernăuți ( Elena Nandriș ).
Flutur a detaliat istoricul zilei, Nistor a spus că “Bucovina este o oază de tradiție și progres”, iar Nițulescu a citit de pe laptop, de la tribună “avem în fața un an festiv, dar vom ocoli festivismul, nu vom încuraja populismul, vom alege să sprijim proiecte de substanță”.
Nicuța a transmis “la noi, la Soroca, limba română este acasă, sperăm ca relațiile să aducă mai multe proiecte. Noi suntem la hotarul de est, dar privirea noastră a fost întotdeauna spre vest”, în timp ce Nandriș, primarul comunei Mahala ( Ucraina ) a avut un cuvânt emoționant : “O bunică de-a noastră spune că m-am născut la austrieci, am învățat la români, m-am căsătorit la ruși și-am să mor cu Ucraina. Noi avem un cântec, Am trecut prin foc și chin / Dar tot am rămas român !, asta ne caracterizează pe noi. Am ajuns să cerem ajutor de la patria-mamă, să nu ne lăsați, să ne ajutați. Noi suntem mai români ca voi, nu vă supărați, vă spun adevărul !”.
Toți vorbitorii au primit din partea lui Flutur plachete BUCOVINA 100 și, la rândul lor, au oferit mici atenții.
În sala de ședințe a CJ au fost plasați bărbați îmbrăcați în straie populare, cu cizme, cojoace, bundițe și căciuli de blană care timp de o oră și jumătate au transpirat ținând steaguri în mâini.
De Ziua Bucovinei, la Biblioteca Bucovinei au avut loc sesiuni de comunicări științifice și momente artistice, Grigore Leșe a concertat la teatrul Matei Vișniec, iar la ora 18 se vor aprinde luminile în bradul de Crăciun din centrul orașului, după care se va desfășura concertul Holograf.
DAN PASCARU