Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Fălticeni de ieri, 29 mai a.c., era trecut, în coada ei, raportul primarului Cătălin Coman pentru anul 2012 (Raportul Primarului privind starea economico – sociala si de mediu a unitatii administrativ teritoriale Municipiul Falticeni pe anul 2012 – denumirea în clar de pe site-ul Primăriei). Pentru orice locuitor al municipiului , cu atât mai mult pentru un ziarist aflat în documentare, acesta este un subiect de interes. Vedem şi noi care este optica şi viziunea edililor asupra urbei, starea economică a oraşului cu cifre şi statistici, cum stăm din punct de vedere social, şi care sunt premizele anului 2013. Din păcate, raportul a fost doar o prezenţă cu numele pe hârtie, deoarece, ajunşi la acest punct, s-a considerat subiectul discutat atâta timp cât a fost amintit. Nici măcar pe site-ul Primăriei sau în mapa de şedinţă a consilierilor nu se regăsea, vezi Doamne a fost înmânat fiecărui preşedinte de comisie. Nu s-a dat citire raportului, deşi, conform legii adminstraţiei publice locale nr.215/2001 actualizată, la articolul 63, aliniatul 3, litera A, la categorii principale legate de atibuţiile primarului în relaţia cu deliberativul, se specifică faptul că primarul“ prezintă consiliului local, în primul trimestru, un raport anual privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale”.
Păi şi atunci de ce a mai fost trecut pe ordinea de zi a şedinţei, cu un trimestru întârziere faţă de momentul când ar fi trebuit să fie făcut public? Tot legea administraţiei publice locale ne spune: la articolul 118, aliniat 1, litera D, se menţionează ”Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte: neprezentarea de către primar sau preşedintele consiliului judeţean a rapoartelor prevăzute de lege, din culpa lor”.
Carevasăzică, a aruncat pisica în curtea consilierilor, care se grăbeau să plece acasă(!?). Opoziţia s-a sburlit la primarul Coman şi i-a reamintit prin vocea consilierului Vasile Sburlea că „raportul nu se votează, dar se discută, domnule primar”. Acesta a încuvinţat din cap, a înghiţit în sec, dar raportul tot la secret a rămas. Degeaba am încercat să fac rost de el de la consilierii opoziţiei, aceştia mi-au spus că nu îl au deoarece şefia tuturor comisiilor este la USL. Nici colegii lor de la USL pe care i-am sunat nu îl aveau.
După şedinţă, am luat-o pe străzi cu maşina să văd poate s-a afişat pe undeva: pe garduri, ganguri sau copacuri(!?). Cu ochii pe acul de la carburant, m-am îndreptat spre staţie PECO de la ieşirea din Fălticeni spre Humor, când, spre marea mea surprindere, l-am zărit pe domnul primar Coman, împreună cu un consilier PSD, în timp ce intrau la pensiunea domnului deputat Ioan Stan.Trei ore mai târziu, maşina acestuia era tot acolo, semn că a intrat puternic în amănunte. Şi asta la scurt timp după încheierea şedinţei. Deci, cui dă raportul primarul de Fălticeni ? Cetăţeanului din Fălticeni sau cetăţeanului Ioan Stan?
Statutul aleşilor locali (legea 393/2004) spune la articolul 50, aliniatul 1, că are „obligaţia de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor toate faptele şi actele administrative ce interesează colectivitatea locală”, dar cred că mai degrabă îl preferă pe şeful PSD Fălticeni, deputatul Ioan Stan, care l-a ajutat să ajungă primar. Cum altfel să interpretăm graba cu care s-a deplasat la pensiunea şefului său, când putea să zăbovească preţ de un ceas alături de consilierii locali şi să discute împreună raportul pe anul 2012 ?
Sergiu Jipa
Evident, sluga preaplecată a tras o fugă să pupe poala sultanului Staneyman. “Uite, tătucă, ce au ăștia cu mine, ce raport să dau? Al sticlelor băute prin baruri, al găurilor din asfaltul rămas de la Tofan, al directorilor schimbați după cum au vrut mușchii mei, al epurărilor din Primărie? Spune, tătucă, ce să le dau?”
Sultanul se uită din înălțimile Iri-palatul său si-i zise: “Fiule, nu te uita la ghiaurii ăștia care te-mpresoară, că oricum te vor mai vota o dată, de două ori, că sunt mulți dar prea proști să înteleagă ceva din ce li se întâmplă. Învață ceva de la Mai-Marele sultan Adrian Năstase care a furat cât a putut și mare lucru n-a pățit! Fă și tu la fel, iar de vei ajunge vreodată la răcoare, măcar să ai pus ceva deoparte! Lasă tu gropile, spitalul, școlile, mai bine dă drumul la minciună, debandadă, la țiganii cu tarabe, că de acolo ies șpăgile, peșcheșul, tributul… Mai un circ, mai un bâlci, mai o manea, pentru prostimea urbei…”
Așa grăit-a Marele păstrător al secerii și ciocanului…