Salvamont Vatra Dornei a emis un comunicat referitor la avalanșa din munții Călimani din 1 decembrie, în care a murit Nathy Josse, Sorin Pandelea a fost dat dispărut, iar Lucian Drăgan a fost salvat.
De atunci s-au efectuat deplasari în teren, la nivel instituțional, care au vizat verificarea stratului de zăpadă în zona avalanșei și pe jgheaburile laterale, efectuarea unor studii privind stabilitatea zăpezii și verificarea cornișelor, activități coordonate de Serviciul Județean Salvamont Suceava.
Concluziile deplasărilor sunt că avalanșa nu a fost produsă de cele 3 persoane implicate, prin supraîncărcarea zăpezii sau ”tăierea” prin traversarea oblică a jgheabului, cornișa s-a rupt din cauza propriei greutați pe o distanță de aproximativ 230 metri, iar distanța alunecare a fost de aproximativ 480 metri.
Înăltimea stratului de zăpadă rezultat din avalanșă a fost între 2 și 6 metri.
“Persoanele implicate în avalanșă aveau cunoștințe temeinice despre zona alpină, abordarea traseelor de iarnă.
Liviu Pandelea, Nathy Josse și Lucian Drăgan erau monitori de schi, amatori de sporturi ce mergeau spre extrem : schi offpiste ( trasee neamenajate ), freeride, escaladă.
Greșeala posibilă de luat în calcul a fost că, din cauza ceții, nu s-a putut observa cornișa din creastă și dimensiunea acesteia” a spus Petru Ariciuc, șeful Salvamont Vatra Dornei.
Pe 20 decembrie s-a desfășurat o nouă verificare a zonei și de căutare a lui Sorin Pandelea, deplasarea făcându-se pe bază de voluntariat, pe proprie răspundere și asumare proprie a riscului.
Ariciuc a precizat că temperaturile constante din ultimele 36 de ore au făcut ca stratul de zăpadă să fie destul de stabil, vizibilitatea a permis în 75 % din timpul petrecut în zona de risc să fie observate cornișele și jgheaburile laterale.
Timp de 6 ore, în zonă s-au făcut șanțuri de verificare, sondări repetate, gropi adânci de până la 2,5 metri, dar, cu toate eforturile, nu s-a descoperit nimic, nici măcar echipamentele pierdute de Lucian Drăgan sau Nathy Josse.
Stratul de zăpadă nou depus pe culoarul de scurgere și depunere al avalanșei variază între 70 și 100 centimetri, pe jgheaburile laterale este strat stabil de zăpadă de 1 metru peste care este un strat instabil de 50 – 60 centimetri, iar zăpada din avalanșă a căpătat o consistență mărită față de verificările anterioare.
Ariciuc a spus că “în cazul în care se va proceda la săparea de șanțuri paralele și adânci cu un număr mare de persoane ( 30 – 40 ), voluntarii nu vor avea timp să părăsească șanțul respectiv, fiind în pericol de a fi acoperiți de un strat de 1,5 – 2 metri de zăpadă.
Statistic, timpul de supravietuire pentru o persoană îngropată complet de avalanșă este de aproximativ 25 – 30 de minute.
La un număr mare de persoane îngropate sub zăpadă, chiar dotate cu Pieps-uri, timpul pentru identificarea zonei și săparea pentru recuperare poate dura peste 30 de minute”.
DAN PASCARU
Sursă foto : Salvamont Vatra Dornei