——Pentru omagierea poetului Mihai Eminescu, cu prilejul anivesării a 168 de ani de la nașerea sa, de „ Ziua Culturii Naționale”, 15 ianuarie, la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni, în intervalul 15-19 ianuarie a.c., s-a desfășurat Proiectul educațional „Porni Luceafărul”, la care și-au adus contribuția cadrele didactice și elevii acestei școli. —– Coordonatorii proiectului prof. înv. primar Vasilache Maria și bibliotecar Stan Doriana au primit sprijin din partea conducerii școlii, reprezentată prin prof. Ilincăi Daniela și Nisioi Brîndușa, și a cadrelor didactice Tofan Mioara, Clipa Dumitrița, Benke Carmen, Tofan Victor, Oșlobanu Mariana,Negre Simona, Crăciun Dana, Păduraru Simona, Haidău Adelina, Ciornei Alina și Irimia Valentina. —– Proiectul a fost inițiat cu scopul ca elevii să cunoască opera și viața poetului Mihai Eminescu, cât și pentru a le dezvolta dragostea pentru literatura romănă clasică și contemporană. Obiectivele principale ale proiectului au avut în vedere ca elevii să-și îmbogățească cunoștințele despre marele poet; să caute în orice bibliotecă o carte de Eminescu, pentru a realiza o expoziție de carte; să memoreze și să recite poezii eminesciene; să realizeze compoziții plastice inspirate din poeziile eminesciene; să participe efectiv la activitățile desfășurate în echipă.
—–Cu toate că grupul țintă a cuprins, conform proiectului, elevii din clasele a II-a și până într-a VIII-a, în cele din urmă au intrat în competiție și elevi din clasa I-a C , dar și cei din clasa pregătitoare A. —–Locurile de desfășurare a activităților din cadrul proiectului au fost: sala de clasă, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Biblioteca Municipală Fălticeni.
—–Activitatea a cuprins prezentări PowerPoint în care s-au subliniat biografia poetului, temele și motivele eminesciene, audierea unor poezii și cântece eminesciene, realizarea unor compoziții plastice care să oglindească opera lui Mihai Eminescu, un scurt program artistic închinat marelui poet; activitatea din finalul proiectului fiind un medalion literar care a cuprins: concurs pe echipe, recitare de poezii, înterpretare de cântece pe versuri eminesciene.
—–De bună seamă că ziua cea mai frumoasă, mai plină de emoții, dar și cea mai grea pentru membrii juriului, a fost cea de joi, 18 ianuarie a.c., când a avut loc concursul de recitare poezie lirică, unde au participat 72 de elevi.
—–Pe parcursul a mai bine de două ore, cei care au făcut parte din juriu, respectiv scriitorii Alexa Pașcu și Lenuța Rusu, și bibliotecar Nicoleta Hoștinaru, aveau să fie încântați de modul cum s-au prezentat elevii în concursul de recitare. Prin urmare, la final, când a sosit momentul deliberării pentru acordarea premiilor, juriului i-a fost foarte greu să se încadreze în numărul de premii și mențiuni stabilite inițial de către organizatori. În consecință, s-a luat hotărârea de a suplimenta cu șapte numărul premiilor și mențiunilor, astfel că în final au fost acordate 26 de premii și mențiuni, din care: 5 premii I, 5 premii II, 6 premii III și 10 mențiuni.
—–Deși au fost mult mai mulți, prezint doar câțiva dintre elevi care au impresionat în concursul de recitare: Dumitriu Iasmina Afilipoaei Sabin, Clipa Rareș, Radu Elena, Sandu Gabriel, Constandache Marița , Naforniță Alexandru și Pavel Teofana. De bună seamă că în afara celor premiați, juriul a avut cuvinte de laudă pentru toți ceilalți participanți la concursul de recitare, acordându-le, fie și simbolic, mențiune specială. De altfel, organizatorii au pregătit pentru toți diplome de participare.
—–Pentru tot ceea ce au făcut în cadrul proiectului dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu, nu pot decât să le transmit sincerele mele felicitari realizatorilor și coordonatorilor de proiect prof. înv. primar Vasilache Elena și bibliotecar Stan Doriana, conducerii și celorlalte cadrelor didactice, cât și elevilor de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni.
ALEXA PAȘCU