- Primăria Fălticeni și-a propus să facă locuințe ANL pe un teren care a fost retrocedat în natură și a schimbat destinația clădirii din școală în maternitate contrar prevederilor legale
- familia Andriu a deținut bucata de pământ până în anul 1953, când i-a fost luat abuziv printr-o hotărâre secretă a Consiliului de Miniștri
- la începutul secolului trecut, acolo a existat celebra Crâșmă a lui Moș Precu din scrierile lui Mihai Sadoveanu
În anul 2002, medicul chirurg Vasile V. Andriu a trimis la Comisia de aplicare a Legii nr.10/2001 a municipiului Fălticeni o notificare, înregistrată la executorul judecătoresc, la care nu au primit raspuns nici el, nici mostenitorii săi, până la această dată. Notificarea făcea referire la terenul în suprafață de 5400 mp aferent Școlii nr.5 din Opriseni, situat la intersecția străzilor Ion Creanga cu strada Voluntari.
Pe acest loc a existat până la începutul veacului 20 Crâșma lui Moș Precu, făcută cunoscută de proza lui Sadoveanu. Ulterior, în anul 1931, aici s-a construit o anexă și o bucătărie de vară, acestea aparținând până în anul 1953 avocatului Vasile Andriu, tatăl medicului chirurg. Printr-o hotărâre a Consiliului de Ministri, HCM nr.308/1953, un act ținut secret, nepublicat în Buletinul Oficial(actual Monitorul Oficial n.r.), terenul respectiv a fost trecut abuziv în proprietatea statului. Autoritățile comuniste au folosit terenul pentru a construi o școală generală, care a ființat până în anii 2000, dupa care a fost preluată de Colegiul Agricol (actual Colegiul Vasile Lovinescu).
Administratia Coman a abandonat-o în brațele proprietarului evreu- Fundația Caritatea, care nu i-a dat încă o destinație. Cum noua clădire a Spitalului Municipal Fălticeni nu era gata (pentru a putea primi și maternitatea), primarul Cătălin Coman a propus în Consiliul Local schimbarea destinației imobilului, din școală în maternitate, cu toate că Legea nr.10/2001 prevede, la art.21 alin.5:
„Sub sactiunea nulitatii absolute, pana la solutionarea procedurilor administrative si, dupa caz, judiciare, generate de prezenta lege, este interzisa instrainarea, concesionarea, locatia de gestiune, asocierea in participatiune, ipotecarea, locatiunea, precum si orice inchiriere sau subinchiriere in beneficiul unui nou chirias, schimbarea destinatiei, grevarea sub orice forma a bunurilor imobile- terenuri si/sau constructii notificate potrivit prevederilor prezentei legi.”
Cu alte cuvinte, deși știa că era depusă o notificare în baza Legii nr.10/2001, iar pe rolul instanțelor se aflau mai multe procese în care municipiul Falticeni se judecă cu moștenitorii avocatului Andriu pentru locul de la Crașma lui Moș Precu, edilul PSD a ignorat aceste prevederi legale și a cerut consilierilor locali să aprobe o investiție pe un teren în litigiu, deși orice autorizație de construire era lovită de nulitate prin efectul legii. Mai mult decât atât, alături de școală, pe fostul teren de sport care tocmai a fost retrocedat în natură pe vechiul amplasament, Coman și-a anunțat intenția de a înălța un bloc ANL.
Locuințe pe terenul de sport de lângă noua maternitate din Fălticeni
Tribunalul Suceava- Secția I Civilă a admis acțiunea formulată de reclamanta Rață Ioana Andreea, nepoata chirurgului și strănepoata avocatului Andriu, prin manadatarul său, reputatul arhitect Ion Andriu, prin sentința nr.702 din 13 iunie 2017. Municipiul Fălticeni, prin primar și Comisia de aplicare a Legii 10/2001 Fălticeni, a fost obligat să restituie în natură, pe vechiul amplasament, suprafața de 2152 mp teren (în zona terenului de sport), parte din suprafața de 5400 mp solicitată. Diferența de 3248 mp va face obiectul unor măsuri reparatorii în echivalent, la care autoritățile locale au fost de asemenea obligate.
Deși au declarat recurs, Comisia și municipalitatea au pierdut definitiv la Curtea de Apel Suceava – Secția I Civilă, prin decizia nr.1012/23 noiembrie 2017, hotărâre în baza căreia s-au plătit deja cheltuielile de judecată, potrivit arhitectului Andriu.
Contactat de cotidianul Ziarul de pe Net, arhitectul Ion Andriu a confirmat că a reușit să câștige procesul după o luptă de 15 ani în care a avut parte de mai multe piedici din partea autorităților. El a refuzat să comenteze mai mult, precizând doar că terenul va intra în proprietatea unei nepoate, care este dispută să îl vândă la un preț corect.
–
–
FILIP MERARU
FOTO: MIHAI SPÎNU
reporter@ziaruldepenet.ro
Trebuiau niște firme de ”vază” sau mai bine zis VARZĂ, să prindă niște contracte, cum altfel. Dar probabil că lucrările la spitalul municipal mai durează și se mai adună ani la jumătatea de secol trecută, iar Suceava nu mai primeau gravidele din ”o̶r̶a̶ș̶u̶l̶ municipiul trandafirilor”, se pare… Așa că n-am pricopsit cu o maternitate facută dintr-o școala modernizată, pe terenul altuia. LA MAI MARE!