- materialele de construcție ar fi trebuit folosite la refacerea și repararea caselor afectate de inundațiile din 2008
- cimentul și varul ocupă și acum diverse spații la Serviciul de Poliţie de Frontieră Rădăuţi, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni şi Detaşamentul de Pompieri Rădăuţi
Comitetul pentru Situații de Urgență Suceava a prezentat, azi, raportul activităților pe anul trecut, un punct aparte referindu-se la continuarea demersurilor în vederea scăderii / casării materialelor (var, ciment) primite ca ajutoare de stat în anul 2008, ca urmare a inundaţiilor.
În urma ploilor abundente din iulie 2008, s-au produs inundaţii care au generat pagube considerabile atât populaţiei, cât şi mediului înconjurător pe raza a 45 de localităţi din judeţ.
Prin Hotărârea de Guvern 801 din 31.07.2008 completată, Guvernul a adoptat programul de reparare/reabilitare şi reconstruire a unor locuinţe afectate de calamităţi naturale.
Din centralizarea datelor comunicate de către primarii comunelor afectate, la nivelul judeţului Suceava urmau a fi reconstruite 203 locuinţe, reabilitate 59 şi reparate 2.147.
Achiziţionarea materialelor de construcţii pentru repararea/reabilitarea şi reconstruirea unor locuinţe s-a realizat prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe pentru materialele principale şi prin primării pentru celelalte materiale.
Întrucât nu au mai fost reparate, reabilitate sau reconstruite un număr de locuinţe pentru care s-au alocat fonduri şi furnizat materiale de construcţie, au rămas 160,5 tone ciment, depozitate în incinta Serviciului Teritorial de Poliţie de Frontieră din Rădăuţi, 7,5 tone ciment şi 300 kg var depozitate în incinta Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi din Fălticeni şi 8.950 kg var depozitate în incinta Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi.
„Demersurile pentru preluarea materialelor de construcţie din cele 3 depozite au continuat, însă şi la ora actuală aceastea se află în aceleaşi locaţii”, se precizează în raportul Comitetul pentru Situații de Urgență.
Prin Ordonanţa 20/II/2/2017 din 10 februarie 2017, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus sesizarea judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Rădăuţi cu propunerea de confiscare specială a cantităţilor de materiale de construcţie în cauză.
Judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond constată că bunurile a căror confiscare se cere nu se încadrează în niciunul din aceste cazuri, întrucât nu au fost produse din săvârşirea faptei prevăzute de Legea Penală, bunurile nu au fost folosite la săvârşirea faptei penale, bunurile nu au fost date pentru a determina săvârşirea faptei, deţinerea bunurilor în cauză nu este interzisă de lege.
„Pe cale de consecinţă, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Suceava – Secţia Penală prin decizia penală pronunţată în data de 14 iunie 2017, în dosarul numărul 727/285/2017, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi împotriva încheierii numărul 192 din data de 22.03.2017 pronunţată de Judecătoria Rădăuţi în acelaşi dosar.
Urmează ca instituţiile care au în custodie materialele să se adreseze instanţei civile prin promovarea unei acţiuni pentru eliberarea spaţiilor de depozitare”, este concluzia documentului.
–
TEODOR PUȘCAȘU