Prorectorul Mihai Dimian, noul șef al Universității Ștefan cel Mare Suceava în urma numirii lui Valentin Popa ministru al Educației, a publicat rezultatele unui studiu realizat de Facultatea de Silvicultură și care a urmărit identificarea preferințelor sucevenilor față de facilitățile de recreere pe care le-ar putea oferi o eventuală transformare a parcului Șipote într-o zonă de agrement.
Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic de 305 suceveni, cu vârste de peste 20 de ani, “ceea ce asigură o eroare maximă tolerată de +/- 5 %, reprezentativă pentru populația municipiului Suceava”.
Rezultatele studiului arată că 83 % dintre persoanele intervievate consideră oportună transformarea parcului Șipote într-o zonă de agrement.
În ceea ce privește posibilele scenarii de amenajare a parcului, 41 % dintre respondenți au selectat scenariul care ar îndeplini cerințele unei posibile modernizări a parcului în care să nu existe niciun fel de tăieri de arbori, iar 55 % au selectat scenariul care ar presupune amplasarea de facilități de recreere pe maxim 30 % din suprafața ocupată de pădure.
Principalele investiții dorite, selectate de peste 80 % din respondenți, sunt de fapt investiții de bază care asigură un minim de dotări pentru orice parc ( coșuri de gunoi, corpuri de iluminat, bănci, alei și toalete publice ).
Următoarea preferință exprimată într-o proporție de 72 %, ar fi realizarea unor piste de bicicletă, o investiție dorită mai ales de tineri.
Crearea unor locuri de joacă pentru copii, a unor fântâni arteziene sau a unui lac artificial sunt preferințe care au fost exprimate de 45 – 55 % din persoanele intervievate.
La polul opus, doar 12 % din respondenți consideră benefică amenajarea unei grădini zoologice în acea pădure și doar 23 % consideră oportună amplasarea unor restaurante.
Mai mult de jumătate din sucevenii intervievați au declarat că nu sunt dispuși să plătească o eventuală taxă de intrare într-un parc de agrement amenajat.
–
–
SERGIU JIPA