Consiliul Local Fălticeni va aviza, pe 27 februarie, proiectul de negociere cu Delgaz Grid (fostul Eon) în vederea preluării sistemului de iluminat public.
Primarul Cătălin Coman precizează, în expunerea de motive, că vor fi inițiate aceste negocieri în vederea preluării, cu justă despăgubire, a sistemului de iluminat public.
Municipalitatea intenționează să cumpere 418 stâlpi, 17 km. de linie electrică subterană de joasă tensiune și 1.785 de corpuri de iluminat.
Primăria speră să modernizeze apoi această infrastructură cu ajutorul fondurilor europene.
- Țeapa de la iluminatul public de pe strada Sucevei: 124.001 lei plătiți în plus la o lucrare atribuită direct, nu prin licitație publică
Singurul tronson de iluminat public modernizat integral în municipiul Fălticeni este cel de pe strada Sucevei, care însă a lăsat un gust amar după ce s-a descoperit că valoarea lucrării a fost supraevaluată.
Raportul Camerei de Conturi Suceava, întocmit în urma controlului efectuat în 2015, dezvăluie mai multe nereguli depistate la nivelul admnistrației publice locale, printre care și faptul că pentru lucrările de reabilitare a iluminatului public de pe strada Sucevei, Primăria Fălticeni a acceptat prețuri supraevaluate la materialele decontate de prestatorul S.C. CIMBRU-TEI S.R.L. Mălini.
Primăria municipiului Fălticeni a încheiat cu societatea CIMBRU-TEI S.R.L. contractul de lucrări nr.20168/30.09.2014, având obiectul executarea lucrărilor de “Reabilitare iluminat public, mun. Fălticeni, str. Sucevei, jud Suceava”.
Valoarea stabilită a fost de 474.741 lei cu TVA, din care 274.785 lei alocați pentru lucrări ce puteau fi efectuate în 2014, iar diferența de 199.956 lei pentru restul de lucrări ce trebuiau finalizate în 2015.
Potrivit raportului semnat de reprezentanții Camerei de Conturi și de cei ai Primăriei Fălticeni, prestatorului i-a fost plătită o factură de materiale în valoare de 217.168 lei (40 buc. stâlpi de 8m, 80 buc. lămpi stradale cu LED,500W și 2000 m cablu), în care valorile erau mult supraevaluate.
“Cauzele care au condus la prețurile supraevaluate cuprinse în contract se datorează nestudierii pieței în ce privește prețurile acestor materiale și a faptului că S.C. CIMBRU-TEI S.R.L. Mălini a executat și Proiectul Tehnic achitat în baza facturii nr.275/21.10.2014”, se precizează în raport.
Camera de Conturi Suceava a cerut “ recuperarea prejudiciului, inclusiv a foloaselor nerealizate aferente, pentru obiectivele de investiţii ca urmare a nerespectării specificaţiilor din documentaţia prezentată de constructor la ofertă, fiind acceptat un preţ mai mare la stâlpii stradali pentru iluminat, echipaţi cu lămpi LED, faţă de cel care rezultă din factura de procurare”.
Valoarea stabilită a abaterilor este de 124.001, din care 108.773 lei reprezintă suma cu care s-a prejudiciat bugetul local al municipiului Fălticeni, și 15.228 lei dobânzi și majorări calculate până la 15.05.2015.
Factura umflată pentru materialele folosite în lucrările de reabilitarea ale iluminatului public de pe strada Sucevei a fost acceptată pe baza unui contract încheiat între Primăria Fălticeni și CIMBRU-TEI SRL Mălini fără licitație publică, ci prin selecție de oferte și atribuire directă. De altfel, aceasta este o practică uzuală a primăriei, care folosește foarte rar sistemul electronic de achziții publice, care i-ar oferi oportunitatea obținerii unui preț mai mic.
Nu înțelegem de ce reprezentanții Primăriei Fălticeni nu apelează la sistemul de licitații publice, unde se pot prezenta mai mulți ofertanți (deci o concurență între competitori și prețuri mai mici) și preferă atribuirea directă a lucrărilor.
–
–
SERGIU JIPA