Senatul României a votat Legea 52 / 2018, care prevede că scoaterea definitivă și ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier necesare realizării, dezvoltării, întreținerii și modernizării sistemelor de utilități publice este permisă inclusiv pentru suprafețe cuprinse în zona de protecție strictă, zona de protecție integrală și zona de conservare durabilă a ariilor naturale protejate, precum și pentru suprafețele incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.
Legea definește ca fiind „sisteme de utilități publice” ansamblul bunurilor mobile şi imobile constând din terenuri, clădiri, construcții şi instalații tehnologice, echipamente şi dotări funcționale specifice unui serviciu de utilități publice.
18 cadre didatice de la Facultatea de silvicultură a Universității Ștefan cel Mare Suceava au semnat, azi, un comunicat în care afirmă că, presupunând că, într-adevăr, dezvoltarea unei comunități locale ar depinde în mod absolut de realizarea unui sistem de utilitate publică amplasat în păduri din zone de protecție strictă sau integrală, prin lege se legalizează intervenția antropică asupra acestora.
„Se pot realiza acțiuni precum cele de a construi, de a defrișa, de a devia un curs sau a îndigui cursuri de apă, acțiuni strict interzise până acum în zonele de protecție strictă sau integrală.
O astfel de reglementare este contrară politicii de conservare a ecosistemelor unice sau fragile.
Mai mult decât atât, prevederile contrazic efortul de identificare și protejare a pădurilor virgine și cvasivirgine din România, demarat în 2012” menționează semnatarii – conf. univ.dr. ing. Sergiu Andrei Horodnic, prof. univ. dr. ing. Laura Bouriaud, conf. univ. dr. ing. Marian Drăgoi, conf. univ. dr. Margareta Grudnicki, conf. univ. dr. ing. Anca Măciucă, conf. univ. dr. Viorel Chiriță, conf. univ. dr. ing. Gabriel Duduman, conf. univ. dr. ing. Ovidiu Iacobescu, conf. univ. dr. ing. Florin Clinovschi, șef lucr. dr. ing. Ciprian Palaghianu, șef lucr. dr. ing. Alexei Savin, șef lucr. dr. ing. Daniel Avăcăriței, șef lucr. dr. ing. Cătălin Roibu, șef lucr. dr. ing. Ionică Ciornei, șef lucr. dr. ing. Cezar Tomescu, șef lucr. dr. ing. Mihai-Leonard Duduman, șef lucr. dr. ing. Gabriel Dănilă și as. dr. ing. Iulian Dănilă
–
–
DAN PASCARU
Sursa foto: judetulsuceava.ro
Aici s-ar fi meritat efortul, de a crea o lista publica, în care fiecare om, fiecare cetatean simplu, preocupat de soarta PLAMANULUI Verde al României, sa-si puna semnatura de sustinere. Astfel de initiative ar merita sa fie zilnice si sustinute public, atât de media, de administratiile locale, cât si de cei din institutiile decizionale. Nici generatia tânara nu e educata deloc în aces sens. Ei sunt doar folositi de unii politruci, anual, la colectarea deseurilor, proiecte pentru care tot structurile publice încaseaza grosul banilor. In rest, nu li se spune mai nimic despre ecologie, despre fauna, flora acestei tari.