Fălticeniul împlinește, 528 de ani de atestare scrisă – la 15 martie 1490 vistiernicul Isac a cumpărat satul Fulticenii de pe Șomuz de la Neacșa, fiica lui Hanea, cu 200 de zloți țărănești.
Ca oraș, Fălticeniul a luat ființă, conform însemnărilor dascălululi Vasile de pe Cazania de la biserica Fălticenii-Vechi, în anul 1779, iar conform Condicii Visteriei în anul 1772.
Despre orașul Fălticeni se spune în „Marele Dicționar Geografic al României” că este întemeiat de Ioniță Bașotă în anul 1780, prin hrisovul domnitorului Constantin Moruzi și că îndată după întemeiere, târgul Șoldănești, adică Fălticenii de astăzi, s-a populat cu locuitori din satul Baia, refugiați aici în urma unei mari inundații a râului Moldova.
Numele se trage, după părerea istoricilor Ion Bogdan, Nicolae Iorga și Mihai Costăchescu, de la Stan Pântece, numit și Foltic, proprietarul moșiei și satului Fălticenii Vechi.
În perioada interbelică a fost reședința județului Baia, apoi, între 1950 și 1968, reședință raională în cadrul regiunii Suceava.
Din 1968 este oraș în cadrul județului Suceava, în 1995 a fost ridicat la rangul de municipiu.
Fălticeni este al treilea oraș din țară ca număr de scriitori autohtoni, după aceleași importante centre culturale București și Iași.
Raportat, însă, la numărul de locuitori, Fălticeni se situează pe primul loc în România – orașul a format 16 academicieni, 12 generali, 60 de doctori în cultură și știință.
–
–
SIMINA ION
Sunteti singurii, care mai scrieti câte ceva despre cultura si intelectualii acestui oras. Felicitari pentru mentionare! 500 si ceva de ani si spital de acum 150 de ani!, si, din pacate, în loc sa arate orasul si zona, ca o bijuterie, vedem cum valorile se trec, iar cei care-ar fi putut, prin inteligenta si calitatile lor, sa-i înlocuiasca, au plecat deja din tara, sau au de gând sa plece. Trist ca nu se face nimic în acest sens.
My name is Katz Zvi (Harry) born in Falticeni where I spent my childhood/ I am holder of a DSc Degree in Engineering and am now Emeritus Professor of Mechanical Engineering . Proud to be a native of Falticeni
Falticeni ancient Jewish community starts to speak, remember, exchange with Romanians. Sad they didn’t do it for so long and involve in saving Jewish architecture, patrimonium, litterature, cultural heritage, or doing actions to explain to Romanians what Judaism means and what Israel is about.