Familia Paramon din Fălticeni s-a orientat bine în economia post-comunistă și a ales calea agriculturii. Mai greu la început, nici acum prea ușor, dar când ai intrat în horă trebuie să joci…
Îi căutăm pe producători acasă, în apropierea iazului, acolo unde a amenajat solarii împreună cu soțul ei, Andrei. Nu îi găsim, suntem direcționați spre piață, acolo unde își vinde legumele Ana Paramon. La piață, când ajungem la tarabă, avem câteva momente de așteptat, până când doi clienți sunt serviți. Apoi începem dialogul.
Ne spune că povestea a început în urmă cu 20 de ani, cei doi soți continuând activitatea părinților. “După ce s-a destrămat industria, trebuia să facem ceva. După ce a falimentat filatura am luat-o pe cont propriu cu soțul, am început cu două solarii mici, apoi le-am stricat și am făcut altele mai mari”, spune Ana Paramon.
Oferta este variată: sfeclă, morcov, ceapă, păstăi, roșii, castraveți, ardei, murături. Întrebăm de tratamente și aflăm că “trebuie să combatem insectele, și pe timpul colectivului se făceau tratamente, stropiri. Sunt dăunători în sere de nu vă închipuiți ! Dar căutăm să facem tratamente cât mai puține și numai dacă sunt pericole mari. Îngrășăm pământul cu gunoi de grajd, colectez bălegarul de la stâni de oi, cam o dată la 3 ani reînnoiesc îngrășatul terenului”.
Ne istorisește că duce marfă și la Piatra Neamț, acolo unde lucrează fata ei, Paula, pentru că are și acolo un cerc de clienți pe care îi aprovizionează la domiciliu o dată pe săptămână. “E multă muncă, e o problemă cu angajații, nu găsești oameni care să muncească zi de zi. Așa, zilieri, pentru o zi-două găsești, dar în rest…”
Produse familiei Paramon au intrat în era tehnologiei, iar cei interesați pot să le comande pe facebook -(https://www.facebook.com/DinGradinaAnei/).
O altă problemă ar fi răsadurile, cele din comerț având serioase neajunsuri. Ne spune că anul trecut a cumpărat răsaduri de ardei și “au ieșit niște capia de nu am știut ce să fac cu ei, am făcut bulion…”
În ceea ce privește asigurarea apei pentru plante, familia Paramon a forat o fântână pentru a nu depinde de rețeaua orașului, apoi a urmat cumpărarea unui tractoraș care îi mai scutește de efort fizic.
Nu s-au gândit niciodată să lase totul baltă și să facă altceva? Încercăm noi. “Am vrut să ne lăsăm, dar am tot investit. Am deprins de la părinți dragul de a munci și așa ne-am învățat și noi fiica” spune mândră Ana Paramon. Dăm din cap a aprobare, facem câteva fotografii și ne gândim că în mod sigur vom reveni în calitate de clienți.
–
–
MIHAI SPÎNU