Lumina sfântă de la Ierusalim a fost adusă, și în acest an, cu un avion închiriat de o delegaţie a Patriarhiei Române până la București, unde a fost preluată de delegații eparhiilor în jurul orei 18,30.
Deplasarea din Capitală la Suceava se va face cu un avion de mici dimensiuni, la aeroportul Salcea urmând să fie prezenți reprezentanți ai bisericilor din județ. Lumina sfântă va ajunge și în celelalte orașe, nu doar în municipiul reședință de județ.
Drumul luminii va fi mai rapid decât în perioada în care aeroportul de la Salcea era închis, atunci traseul fiind parcurs cu autoturisme cu antemergător.
Varianta enunțată în fiecare an de Patriarhia Română este că “în timpul vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige”.
Dacă o parte dintre credincioși sunt convinși de puterea divină în privința aprinderii luminii sfinte la Ierusalim, de-a lungul timpului au existat și voci care au susținut că totul nu este decât o înșelătorie a bisericii, care își protejează astfel influența și finanțele.
Preotul Samuel Agoian, reprezentant al Patriarhiei Armene la Ierusalim, a afirmat că lumânările sunt aprinse de la un felinar cu ulei, în timp ce istoricul grecMichael Kalopoulos a făcut o demonstraţie în direct la TV, arătând cum lumânările se pot aprinde fără a avea nevoie de o sursă de foc, dacă sunt impregnate cu fosfor alb, deoarece fosforul, în contact cu aerul umed, tinde să ia foc spontan.
Istoricul afirma că această reacţie chimică era bine cunoscută chiar din timpul babilonienilor şi a grecilor antici, cu mult înaintea apariţiei creştinismului, fiind probabil şi atunci folosită pentru evenimente similare.
–
–
TEODOR PUȘCAȘU