Grădina de vară a orașului Suceava a reprezentat, în anii ‘60 ai secolului trecut, un plăcut punct de întâlnire nu numai pentru tineri. În incintă puteai urmări diverse spectacole, iar în parcul din față stăteai la taclale pe o bancă.
În apropiere exista restaurantul “Rapid”, în care a funcţionat prima rotiserie, cu vitrina la stradă prin care se vedeau puii la frigare. În spatele localului era un bufet cu terasă, poreclit de localnici “Saivanul”, unde se vindeau mici la grătar și crenvurşti fierţi cu muştar, udate, după preferințe, cu bere sau vodcă.
Declinul grădinii de vară s-a accentuat în 1969, când a fost dată în folosință noua Casă de Cultură, proiectată de Nicolae Porumbescu, edificiu semeț pentru acele vremuri și, de ce să nu recunoaștem, și pentru actualele…
Noua gândire urbanistică a desființat definitiv grădina de vară, locul fiind ocupat de cel mai mare hotel al orașului, “Bucovina”. După câțiva ani, zona avea să se completeze, după Muzeul de Istorie, cu cel mai mare centru comercial al urbei, “Universal Bucovina”, de care a fost “lipit” complexul “Casa Modei”.
În prezent, în afară de hotelul “Bucovina”, zona este ocupată de clădirile impozante ale DNA și BCR, dar între acestea a rămas neatins un imobil vechi, cu două etaje, care încă duce mai departe, cine știe pentru cât timp, istoria vechiului oraș.
–
TEODOR PUȘCAȘU