Cei doi parlamentari de la ALDE, traseiștii de cursă lungă Alexandru Băișanu și Ilie Niță, și-au propus să-i facă responsabili pe cei de la PSD de toate relele guvernării, dar au uitat că sunt și ei în alianța puterii. Le covine doar când mai pun câte un membru ALDE în funcție sau în ziua de salariu. După ce Băișanu a sărit cu întârziere de un an (click AICI) la beregata secretarului de stat în Ministerul Energiei Doru Vișan (PSD) pentru închiderea minei de uraniu de la Crucea, a venit rândul lui Niță să constate că în sănătate lucrurile nu stau chiar așa de bine.
În lipsă de proiecte adevărate, senatorul ALDE de Suceava Niță (trecut pe la PD-PRM-PNL-ALDE) caută atenția publică cu declarații de genul “infrastructura spitalicească din România trebuie să sufere transformări radicale pentru a ajunge la standardele Uniunii Europene”.
El spune ceea ce este măcar bănuit, dacă nu chiar bine știut, și de un copil de grădiniță, respectiv ”structura unui număr important de spitale este inadecvată, clădirile sunt deseori în stare avansată de degradare”.
Fără să sufle o vorbă despre proveniența surselor de investiții, Niță apelează la veșnicul limbaj de lemn politicianist când se referă la strategia de sănătate până în anul 2020 : “Planurile elaborate de Ministerul Sănătăţii urmăresc asigurarea unei distribuţii corecte şi eficiente a serviciilor medicale în regim ambulatoriu şi intraspitalicesc la nivelul întregii ţări, cu o răspândire adecvată la nivelul unităţilor de îngrijire primară, secundară, terţă şi pe termen lung. Planurile regionale de servicii medicale reprezintă o viziune guvernamentală pe termen mediu şi lung şi o strategie operaţională pentru o reţea regională de servicii de asistenţă medicală eficientă, sustenabilă şi echitabilă”.
Senatorul Niță este cel împotriva căruia DNA Suceava a dispus, în decembrie anul trecut, punerea în mișcare a acțiunii penale pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite și evaziune fiscală.
Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Ianovici, avocat în Baroul Suceava şi practician în insolvenţă, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii au precizat că în perioada 2012 – 2017, Niţă, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava și ulterior senator, a exercitat atribuţiile de administrare şi control a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.
El a acționat în aceeași manieră și după intrarea societății în procedură de insolvență, din dispoziţia judecătorului sindic, deși prerogativele acestei funcţii au fost preluate de către Ivanovici, în calitate de lichidator judiciar.
Potrivit DNA, lichidatorul judiciar a facilitat continuarea activităţii comerciale de către Niţă, în numele acelei societăţi, perioadă în care acesta a realizat încasări de 706.466 lei, neevidenţiate şi nedeclarate organelor fiscale.
–
–
DAN PASCARU